Actualitat Notícies

Les cinc claus de la ’era del consum online’
Les cinc claus de la ’era del consum online’

L'era del consum online no s'aveïna. L'era del consum online ja està aquí. La forma de consumir per part dels ciutadans viu en una contínua transformació i les empreses persegueixen aquestes tendències per poder adaptar-se als nous temps. Unes receptes que provoquen que els directius no deixin de 'rebregar-se el cap' en estratègies 2.0 per atreure al creixent perfil digital dels consumidors.

Així ho demostren les conclusions relatives al mercat espanyol de l'estudi 'Pensa com una start-*up: com créixer en un mercat disruptivo', que la consultora holandesa KPMG ha realitzat al costat de The Consumer Goods Forum, on es recullen les opinions de 500 directius d'empreses del sector consumo de tot el món. En aquesta recerca, els 'caps' de les principals empreses han destacat cinc preocupacions per sobre de la resta.

1. El preu. Les empreses espanyoles pensen en el factor preu com la seva major preocupació. Davant la pregunta, “quins aspectes són crucials per a l'èxit de la seva companyia?”, els directius espanyols han contestat en un 58% que “l'estratègia de preu i producte”, un 52% destaca “l'experiència del consumidor” i un 45% també veu fonamental “la seguretat d'aliment i producte”.

Per la seva banda, “l'estratègia de preu i producte” és el tercer aspecte crucial per a l'èxit per als directius de la resta del món, amb el 31% dels vots. Per sobre d'això, consideren clau “l'experiència del consumidor” amb un 36% dels vots i, en primer lloc, les empreses globals destaquen com a clau “la confiança i fidelitat dels consumidors”, amb un 40% dels vots.

Segons explica en el seu informe KPMG, aquest resultat ve marcat perquè la globalització, la consolidació del comerç online i l'entrada de nous competidors al mercat global fan més complex tant aconseguir nous consumidors com retenir als existents, “fins a les marques més icòniques són vulnerables”, afegeixen. Per la seva banda, al mercat espanyol, el consumidor online busca el millor preu i “té per costum obrir diverses pestanyes en l'ordinador per comparar les diferents ofertes solament comparant el factor preu”, indiquen des de la consultora holandesa.

2. La informació. La tecnologia ha canviat la forma de consumir. En tots els mercats. La creació de nous escenaris de compra ha provocat certes pors entre les empreses. Per això, KPMG ha preguntat als directius “quines tendències dels consumidors són més disruptivas?” i els empresaris espanyols han indicat en un 52% el “augment de la cerca d'informació i compres per internet”. Mentre que el 42% ha assenyalat que “la menor fidelitat del consumidor a les marques”.

Les empreses de la resta del món discrepen en aquest sentit. Els directius globals consideren que “la menor fidelitat del consumidor a les marques” és el seu major repte, en un 38% dels casos. I, en segon lloc, un 33% dels enquestats veu el “augment de la cerca d'informació i compres per internet” com el major canvi del consum actual.

“La diferència en aquest punt entre Espanya i la resta del món respon al grau de desenvolupament actual del comerç online al país”, indiquen des de la consultora holandesa. De cara als propers anys, KPMG considera que previsiblement la tendència a una major fidelitat per part dels consumidors guanyarà rellevància i passarà a ocupar la primera posició al país.

3. Experiència personalitzada. En aquest punt estan d'acord els directius espanyols amb els globals. Els directius mundials enquestats indiquen en un 34% que s'han de “crear més experiències personalitzades” com la millor estratègia de màrqueting per atreure nous consumidors. En segon lloc indiquen un 31% que “augmentar la publicitat online i mobile” és la millor estratègia.

Els ‘caps’ espanyols aposten en un 48% per “crear més experiències personalitzades” com la millor estratègia de màrqueting per atreure nous consumidors. En segon lloc, el 39% dels directius espanyols enquestats vota per “crear experiències dirigides a millenial i generacions joves”.

Una tendència que es repeteix davant la pregunta “on està més centrada l'estratègia de venda online a Espanya?”, els directius espanyols han contestat que “oferim promocions personalitzades” en un 30% i un 25% ha destacat que “els nostres consumidors poden retornar productes de forma senzilla”. Una tendència que KPMG assenyala que evidencia el domini del factor preu a Espanya.

4. Canvis en el comportament. L'enquesta de KPMG a 500 directius indica de manera unànime que el factor que provoca l'evolució del sector és el consumidor. A Espanya, 7 de cada 10 empreses del comerç enquestades responen que “els canvis en el comportament del consumidor” davant la pregunta, “quins són els principals factors d'evolució futura del sector?”. Una dada que es redueix a 5 de cada 10 amb els directius globals.

Les noves tecnologies és l'altre factor clau per a tots dos grups (38% a Espanya i 43% en la resta del món). Encara que un 38% dels directius espanyols també aposta pel proteccionisme/regulació com un altre factor decisiu de cara al futur. Les empreses globals veuen en un 42% l'entrada de nous competidors com un aspecte a tenir en compte en els propers anys.

5. Els nous avanços tecnològics. El consum online va de la mà amb les nous avanços tecnològics. Per això, les companyies de distribució volen adaptar la seva oferta als nous canals de demanda. KPMG ha volgut conèixer l'estat d'aquest procés preguntant als directius “quins d'aquesta tecnologies utilitza en l'actualitat i quins té planificat utilitzar?”.

A Espanya, els vídeos 360º i la fotografia 3D passaran del 6% actual al 42% en dos anys, segons la resposta dels seus enquestats. Li segueix l'Internet de les Coses (la interconnexió digital d'objectes quotidians per internet), que està present ara en el 26% de les companyies enquestades i que s'elevarà fins al 52% en dos anys. En la mateixa línia es posiciona la realitat virtual o augmentada, que està en el 16% i s'augmentarà fins al 39%.

Els vídeos 360º i la fotografia 3D també seran les que més creixement viuran en el consum online a escala global, del 23% actual fins al 44% en els propers anys. La realitat virtual ara és utilitzada per un 21% de les empreses globals enquestades i passarà al 42% en dos anys. Finalment destaca la robòtica. Els directius mundials apostaran en un 30% per aquesta tecnologia, mentre que ara ja ho fan un 13%.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías