Actualitat Notícies

El consum de cafè s’associa a un menor risc de mort

El consum d'unes tres tasses de cafè al dia pot tenir efectes beneficiosos per a la salut ja que s'associa amb un menor risc de mort, segons dos estudis que publica la revista 'Annals of Internal Medicine'.

Els investigadors de la britànica Agència Internacional de investigació sobre el càncer (IARC) i l'Imperial College de Londres van observar que aquest consum està "associat a un menor risc de mort per qualsevol causa, especialment per malalties circulatòries i del tracte digestiu", segons un comunicat.

El cafè, del qual es calcula que a tot el món es consumeixen diàriament uns 2.250 milions de tasses, conté substàncies que poden interactuar amb el cos com cafeïna, diterpens i antioxidants, la quantitat pot variar segons la forma de preparar-lo. L'autor principal de l'estudi, Marc Gunter, l'IARC, va indicar que a causa de les limitacions de la investigació no estan "en condicions de recomanar a la gent que begui més o menys cafè", encara que els result ats "suggereixen que un consum moderat -unes tres tasses diàries- no és perjudicial per a la salut i d'incorporar el cafè a la dieta podria tenir efectes beneficiosos". 

Les dades corresponen al major estudi realitzat sobre els efectes del cafè a la població europea, on tant el seu consum com la seva preparació varien -des l'exprés italià al amb llet al Regne Unit-.Els experts van analitzar dades en deu països de 521.330 persones de més de 35 anys procedents de l'Estudi prospectiu europeu sobre dieta, càncer i salut (EPIC) .Després 16 anys de seguiment, gairebé 42.000 persones havien mort a causa de tot tipus de malalties, entre elles càncer, problemes circulatoris i errors cardiacos.

Els científics van estudiar les dades, realitzant els ajustos adequats amb factors com la dieta o el tabaquisme, i van arribar a la conclusió que el grup que consumia més cafè tenia un menor risc de mort, davant dels que no ho tomaban.

¿Amb cafeïna o sense cafeïna?

Tanmateix, la qüestió de amb o sense cafeïna no és fàcil de diferenciar, ja que no van poder excloure que els bevedors de descafeïnat si haguessin consumit cafè amb cafeïna en diferents períodes de la seva vida.

A una mostra de 14.000 persones es van analitzar els biomarcadors metabòlics, els quals van assenyalar que els cafeters "poden tenir, en general, fetges més sans i un millor control de la glucosa". Gunter va assenyalar que totes aquestes dades són consistents amb altres obtinguts en estudis d'Estats Units i el Japó, el que els dóna "més confiança en què el cafè pot tenir efectes beneficis per a la salut ".No obstant això, són necessàries noves investigacions per descobrir quins són els components del cafè que pot proporcionar aquests efectes protectors o potencialment beneficiosos, afegeix la nota.

El segon estudi, de la Universitat del sud de Califòrnia, va concloure que prendre cafè es "s'associa amb un millor risc de mort a causa de malalties cardíaques, càncer, accidents cereb rovasculares, diabetis i malalties respiratòries o de fetge tant en afroamericans, com japonesos-americans, llatins i blancs ".Les persones que consumeixen una tassa de cafè al dia eren un 12% menys propensos a morir en comparació amb aquells que no ho consumien. Associació que és fins i tot més forta per als que prenen dos o tres tasses de cafè ".

La directora de l'estudi Veronia Setiawan ha indicat, en un comunicat, que aquesta menor mortalitat es presenta" independentment que la gent begui cafè normal o descafeïnat, el que suggereix que aquesta associació no està lligada a la cafeïna ". "No podem dir que prendre cafè perllongui la vida, però veiem que hi ha una relació ", ha afegit.

© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías