Actualitat Notícies

Les meves vacances han estat un infern: on reclam i quant puc exigir?

Hi ha molta gent que no reclama perquè no sap que té aquest dret, però se sorprendria positivament si ho fes”, explica al Confidencial Alejandra Pérez, advocada. La major part de les queixes que reben són per retards, cancel·lacions o denegacions d'embarqui en vols. Les normes sobre compensació i assistència als passatgers aeris que parteixin o arribin a un Estat membre de la UE estan regulades pel Reglament número 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell, i varien en funció dels temps d'espera i les distàncies del trajecte.

Afortunadament per al passatger, el reglament preveu una indemnització automàtica: 250 euros per a vols d'un màxim d'1.500 quilòmetres, 400 euros per a tots els vols intracomunitaris de més d'aquesta distància i 600 euros pels quals superin els 3.500 quilòmetres. Però, atenció, perquè no tot val: no procedirà indemnització per al passatger si la companyia prova que ha existit una circumstància extraordinària que no va poder preveure ni superar posant totes les mesures al seu abast. “Estan molt limitades, ja sigui, per exemple, un ocell que es meta en una hèlix, un tornado… No valen avaries tècniques de l'avió ni vagues de tripulació”, recorda l'advocada Alejandra Pérez.

Els incidents en transport omplen gran part de la caixa de queixes, i els relacionats amb allotjaments acaben per deixar-la a vessar. Aquest any, amb una novetat: els apartaments turístics. “Les consultes relacionades amb aquest tipus d'allotjament han augmentat aquest any”, destaca l'advocada de LegálitasInmaculada Carrillo. És experta en consum i adverteix que “generalment les reclamacions són per enganys en les fotografies que els propietaris pugen a internet per anunciar-se”. Els pisos turístics disponibles en portals com Airbnb o Wimdu no utilitzen els estels dels hotels tradicionals per indicar amb quina categoria de serveis i instal·lacions es disposa, per la qual cosa reben “moltes trucades tant de propietaris que volen fer les coses ben com de consumidors que volen saber on van”, afegeix Carrillo.

El percentatge d'èxit és elevat i el temps de resolució, relativament ràpid. La via més àgil per rebre la compensació és acudir a un segur de viatges en cas de tenir-ho contractat. En cas contrari, si el formulari s'envia directament a l'empresa, aquesta té dos mesos per resoldre la reclamació mentre que en un organisme oficial de consum s'allargarà al voltant de sis mesos.

L'estiu pot convertir-se en un veritable infern per causes que queden al marge de la previsió. Altres situacions per les quals es demanen compensacions econòmiques són incidències en paquets de viatges —en aquest cas, amb major freqüència, s'acudeix directament a l'agència o operadora turística—, com l'anul·lació d'excursions. La volta del estío i el nadal registren els majors becs. A diferència de la resta de l'any, en què les reclamacions estan principalment relacionades amb temes bancaris i de telecomunicacions, al setembre canvia una mica la temàtica i l'oci, els lloguers vacacionals i els transports se situen per sobre d'altres temes.

Les claus: rapidesa i moltes proves

Encara que les institucions i els terminis de resposta responen a una normativa única per cada comunitat autònoma, la via de reclamació sempre és la mateixa. En el cas dels incidents en aeroports, demanar el justificant de retard en el mostrador de la companyia aèria per acreditar el succeït en la demanda juntament amb les targetes d'embarqui del vol i reserva. La lletrada de Dvuelta Legal recomana que “en cas de no tenir el certificat es pot entrar en FlightStats —web on es pot comprovar el retard del vol introduint les dades—, que no té el mateix valor probatori que un certificat de l'aerolínia però ho accepten els jutjats”.

 

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías