Actualitat Notícies

10 consells per a evitar les estafes en lloguers vacacionals
10 consells per a evitar les estafes en lloguers vacacionals

Contractar una casa o apartament de vacances té molts avantatges: ix més barat, podem compartir l'habitatge amb familiars, amics... En la nostra última enquesta, els usuaris van valorar la satisfacció amb el lloguer vacacional amb un 7,9 sobre 10. Els principals avantatges assenyalats pels usuaris van ser el preu i flexibilitat (adaptació a necessitats i gustos del ciutadà, en espai, característiques de l'immoble, possibilitat d'usar cuina, rentadores, etc).

10 consells per a evitar disgustos

Des d'OCU, advertim que des que s'ha generalitzat l'ús de plataformes de lloguer d'habitatges per a les vacances, les reclamacions i demandes augmenten ja que els defraudadors utilitzen nous ardits per a enganyar als usuaris.

Per a evitar inconvenients, pren nota d'aquestes recomanacions abans de deixar un senyal o signar el contracte:

1. El primer, compara els preus i condicions de diferents pàgines web. Els preus més baixos solen anar lligats a una menor flexibilitat i a condicions més reduïdes. En aquests casos és bona idea contractar una assegurança d'anul·lació. Desconfia de preus molt barats i anuncis sense fotos.

2. A vegades una imatge no val més que mil paraules. Algunes fotografies no fan justícia a l'allotjament, mentre que unes altres el presenten amb una llum massa afavoridora. L'ideal és visitar davant l'apartament que vols llogar. Si no és possible, demana a l'arrendador o a l'agència un dossier fotogràfic; informa't bé de la seua ubicació i assegura't de l'estat de conservació del mobiliari i electrodomèstics.

3. El preu desglossat. Tarifa de l'estada, comissió de la plataforma si existeix, serveis de neteja i depòsit de garantia si n'hi haguera. El millor per a entendre quant pagarem és que el preu de l'allotjament ens el faciliten al detall.

4. Llig els comentaris d'altres usuaris. Encara que no cal fiar-se cegament ja que a vegades aquests comentaris es manipulen, les opinions d'altres inquilins mai estan de més.  

5. Fixa't si estàs llogant al propietari o a un intermediari. Si has de reclamar, aquesta dada és clau a l'hora d'aplicar la normativa: Si és amb una agència o una empresa, l'usuari estarà protegit per la legislació de consum, a més de la qual puga regir a l'arrendament en si mateix. Si és amb un particular, la relació es basarà en la normativa civil del lloguer, encara que, en funció de la comunitat autònoma que siga, serà aplicable la normativa turística autonòmica.

6. Negocia les condicions. Quan decidisques que l'habitatge t'interessa pots negociar amb el propietari o la immobiliària el preu i les condicions. Si arribes a un acord, sempre deus signatura un contracte. Tingues en compte que una reserva online té el mateix valor jurídic que un contracte tradicional.

7. Abans de signar el contracte o fer la reserva… Contacta prèviament amb l'anunciant o l'agència per telèfon o email i aclareix els dubtes de tot el que t'interesse: dates, preu, condicions de reserva, de cancel·lació, necessitats especials, supermercats pròxims…

8. Confirma el mètode de pagament, el lliurament de claus, la persona de contacte que et rebrà i que s'ocuparà de qualsevol problema que sorgisca en l'estada. Demana un telèfon per a incidències eventuals (com una avaria, per exemple). A més, realitza el pagament per un mitjà segur que propose la plataforma i que permeta deixar un rastre del pagament: targeta, *Paypal o transferència bancària. En aquest últim cas, has de comprovar que el titular del compte és el mateix que el de l'habitatge que es lloga.

9. Conserva una còpia de la reserva o senyal. Tracta de pagar la menor quantitat que t'exigisquen i intenta no pagar la resta fins a l'arribada. Si ho fas directament a través del propietari o l'agència immobiliària és important fer constar en el contracte l'import del senyal. Si és a través d'un portal, utilitza el mitjà de pagament recomanat (targeta, *paypal, transferència) per a deixar rastre i beneficiar-te de la garantia si hi haguera algun problema.

10. Si et demanen fiança per a fer front a possibles danys que pogueren causar els inquilins en l'habitatge, demana que es detalle clarament el concepte, les condicions de la seua aplicació i també que es preveja la seua devolució. En aquest cas, el millor és que t'entreguen un inventari en el qual es detallen els mobles i l'estat en el qual es troben i que, per descomptat, el comproves abans de signar el contracte.

Els problemes més comuns

En OCU demanem que les plataformes dedicades a la publicació i intermediació de lloguers vacacionals actuen de forma responsable i activa, advertint als usuaris clarament en els seus webs d'aquests perills i prenent mesures de control efectives per a evitar que els estafadors s'allotgen en elles.

Alguns dels enganys més comuns que es produeixen en el lloguer vacacional són:

  • El pagament per endavant: l'estafador ofereix algun benefici a la víctima a canvi que transferisca els diners al marge de la plataforma on s'anuncia l'habitatge.
  • Phishing (suplantació d'identitat): l'estafador envia un correu electrònic o enllaç que, a primera vista, sembla de la plataforma o d'un altre lloc de confiança. Aquests missatges tenen com a objectiu enganyar a la víctima mitjançant la petició d'informació confidencial, com a contrasenyes o altres adreces de correu electrònic. D'aquesta forma, introdueixen un *malware, programari maliciós que accedeix a l'equip per a fer-se amb informació confidencial.
  • Massa bo per a ser veritat: l'estafador demana a la víctima que faça una transferència bancària o que efectue un pagament per endavant per a poder assegurar-se la reserva d'un habitatge que resulta molt atractiva per ser de gran qualitat a un baix preu. L'estafador es queda amb els diners sense haver proporcionat l'allotjament promés i desapareix sense deixar rastre.
  • En cas d'estafa, denunciar a la plataforma perquè retire l'anunci i a la Policia o al Grup de delictes telemàtics de la Guàrdia Civil.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías