Actualitat Notícies

L'advertiment de l'OCU sobre la nova tarifa de la llum: així afectarà els usuaris
L'advertiment de l'OCU sobre la nova tarifa de la llum: així afectarà els usuaris

El Govern ha aprovat la reforma del sistema per a calcular el Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor (*PVPC). Actualment, estan acollits a la tarifa elèctrica regulada entorn de 9 milions de consumidors, una xifra que representa el 34% de tots els consumidors domèstics.

La nova fórmula de càlcul entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2024, i la seua indexació als mercats a termini reduirà la volatilitat, aportant més estabilitat a les factures finals dels consumidors i mantenint els senyals d'estalvi i consum eficient.

Tarifa regulada PVPC

La tarifa regulada PVPC és un sistema impulsat pel Govern que serveix per a concretar el preu de l'electricitat per a tots els clients del mercat elèctric regulat.

Per a això es tenen en compte diferents aspectes com el preu de produir electricitat, l'Impost Especial sobre l'Electricitat (IEE) i l'IVA, així com els peatges d'accés, que cobreixen el que costa portar l'energia des de les centrals fins als habitatges dels usuaris i el manteniment de la xarxa elèctrica.

El preu es calcula en funció de diferents elements com els impostos o el cost de producció

Principalment, es caracteritza perquè el preu del kWh de la llum canvia segons el moment del dia, per la qual cosa varia segons l'oferta i la demanda entre les companyies generadores d'energia i les comercialitzadores que embenen aqueixa energia al consumidor.

S'acurta la diferència entre preu mínim i màxim

Després de la reforma de la tarifa regulada, la diferència entre el preu mínim i el màxim que l'electricitat té a diferents hores del dia o entre uns dies i altres serà menor.

A pesar que el preu medie a penes canvia en cadascuna de les fases, el preu mínim pujarà de 68 a 79 euros mensuals, alhora que el màxim baixarà en xifres similars.

Per tant, la reforma comportarà que els usuaris hagen de posar menys atenció a l'hora en la qual utilitzen l'electricitat per a obtindre un preu més econòmic.

Una tarifa més estable, però no més barata

«La tarifa regulada de l'electricitat serà més estable, encara que no necessàriament més barata», deixa ben clar l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Tal com apunta, per a calcular-la es tindrà en compte el preu diari, mensual, trimestral i anual.

L'OCU considera que la reforma aportarà estabilitat a la tarifa

D'aquesta manera, la tarifa guanyarà estabilitat en esquivar les fluctuacions brusques que poden ocórrer per circumstàncies concretes en un moment determinat.

Però, no afrontarà el «problema clau», que no és un altre que els elevats preus que es paguen per l'electricitat que es genera de forma molt econòmica amb tecnologia renovable.

«Els consumidors tindran menys al·licients per a canviar els seus hàbits i traslladar els seus consums a les hores vall», apunta l'OCU per a després considerar que el preu de l'energia no variarà en gran manera, ja que dependrà dels peatges i càrrecs que s'apliquen.

En aquest sentit, també ha apuntat a la possibilitat que hi haja un major risc de manipulació, ja que els mercats de futurs tenen «poca liquiditat», una situació que llança nombrosos dubtes sobre el seu comportament.

Llegir més: Tarifes de la llum: per què és millor anar al mercat regulat que al lliure

«Fins ara, aqueix mercat de futurs ha sigut un mal «predictor» i en gran manera reflectia els preus diaris», ha subratllat l'organització per a després afegir: «A partir d'ara, en la mesura que contribueix a fixar el preu del PVPC, potser hi ha interés a influir activament en el seu preu».

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías