Actualitat Notícies

Alerta per una tonyina adulterada que es ven a Espanya i que causa intoxicacions
Alerta per una tonyina adulterada que es ven a Espanya i que causa intoxicacions

Cal caminar-se amb molt ull. Amb la salut no es juga. Les alertes s'han disparat per intoxicacions dins i fora d'Espanya, i la Unió Europea ja ha exigit mesures urgents contra un frau alimentari amb tonyina adulterada que podria haver intoxicat a centenars de persones.

L'origen de la crisi està en lloms de tonyina descongelats que es venen com a fresc que no han estat conservats com exigeix la llei i als quals s'injecten extractes de remolatxa o altres vegetals. Aquests additius contenen nitrits que canvien el color del peix del marró roent intens i fan que sembli més fresc del que és.

Segons adona 'El País', es vendria en peixateries o envasat en supermercats a preus més barats que la prohibitiva tonyina vermella (Thunnusthynnus). L'engany detectat afectaria a unes 25.000 tones de tonyina cada any i suposaria uns guanys de 200 milions d'euros, segons calcula la Comissió Europea en documents i cartes a les autoritats espanyoles als quals ha tingut accés aquest periòdic.

Com saber si la tonyina fresca és fraudulent?

La tonyina fraudulenta es ven descongelat en lloms frescos i és pràcticament impossible identificar-ho per a qualsevol consumidor. "A -18º, es paralitzen els processos enzimàtics de degradació. La tonyina manté la seva frescor en descongelar-se i vendre's com a fresc. En canvi, si es congela a -9º segueix degradant-se i per tant en descongelar-se hi ha més risc de presència de microorganismes i histamina", expliquen fonts coneixedores de la recerca.

"A simple vista és no és possible que el consumidor identifiqui si s'ha congelat a -9º o -18º, solament es pot saber a través de la trazabilidad documental per part de la inspecció", detallen, i afegeixen que

"si s'ha enrogit mitjançant additius tampoc és fàcil que el consumidor ho detecti, tret que estigui acostumat al color natural, més marró, i de sobte li serveixin peces molt més vermelles, però és per a experts". 

El peix es congela res més ser capturat. Segons la llei europea, si es va a vendre fresc ha de ser conservat a 18 graus sota zero i mai pot pujar d'aquesta temperatura fins que es descongela per a la venda al consumidor. En canvi, els exemplars que es congelen en salmorra, a nou sota zero, solament poden vendre's en conserva. El frau detectat per la UE "podria estar relacionat" amb les alertes sanitàries i consistiria a vendre com a fresca tonyina que solament es podia dedicar a enllaunat i que a més ha estat tractat amb additius il·legals per canviar el seu aspecte, la qual cosa suposa un engany al consumidor, segons la UE.

"Mentre el consumidor pensa que el producte és fresc i de bona qualitat, en realitat pot contenir gran quantitat d'histamina que pot causar fortes reaccions al·lèrgiques". 

En el que va d'any van 171 afectats, quan en 2016 va haver-hi amb prou feines 25 i en 2015, 63, segons la Comissió Europea

 

Pot consultar la noticia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías