Actualitat Notícies

Alerten del consum excessiu de panga
Alerten del consum excessiu de panga

Malgrat el seu baix contingut en proteïnes i el seu nivell encara més baix de omega-3, la panga (Pangasius hypophthalmus) és un dels peixos més consumits del món, sobretot a Europa. El seu baix cost, el seu bon sabor i una presentació comercial en forma de filet sense pell ni espines han augmentat el seu consum, especialment en col·legis, centres d'ancians, el sector hoteler i llars.

No obstant això, el preocupant de la panga no és realment el seu perfil nutricional, sinó la seva alta concentració de mercuri. El peix procedeix del riu Mekong a Vietnam, un dels afluents més llargs del món i també un dels més contaminats a causa de la presència de pesticides i altres compostos químics empleats en els cultius d'arròs, o les activitats humanes com la desforestació.,

Per avaluar el risc tòxic per mercuri que podria suposar la ingesta de *panga, un equip d'investigadors canaris ha analitzat un total de 80 mostres de filets congelats de *panga emmagatzemats en tres grans superfícies diferents i disponibles per al consumidor al natural o en adob.

Els resultats de l'estudi, publicats en la revista Chemosphere, revelen que alguns exemplars, sobretot en les seves presentacions en adob, superen les concentracions màximes admissibles fixades per la legislació europea en 0,5 mg/kg (Reglament (CE) nº 1881/2006 de la Comissió, de 19 de desembre de 2006), a través de la qual s'estableix el contingut màxim de determinats contaminants en els productes alimentosos.

“És necessari un control exhaustiu del contingut de mercuri en aquest tipus de peix”, assegura l'investigador. L'anàlisi, realitzat per espectrofotometria d'absorció atòmica de vapor fred, mostra un ampli rang de concentracions de mercuri entre 0,10–0,69 mg/kg, amb un valor mitjà de 0,22 mg/kg.

Segons els investigadors, encara que no va haver-hi diferències significatives entre supermercats, la concentració mitjana de mercuri en la presentació en adob (0,18 mg/kg) va ser major a l'obtinguda en la panga al natural (0,16 mg/kg).

“Una vegada obtinguts aquestes dades i assumint un consum setmanal de 350 grams de panga, el percentatge de contribució a la Ingesta Setmanal Tolerable (*IST) de mercuri (4 µg/kg bw/setmana) és de 32% i 27,5% per a dones i homes, respectivament”, apunta Gutiérrez.

Els investigadors conclouen que en els casos on se supera la concentració màxima permesa i després d'un consum continuat pot existir risc per a la salut per l'acumulació de mercuri en adults i, sobretot, en nens. Per a aquests últims, recomanen el consum d'altres peixos en lloc de la panga, també per la baixa aportació nutricional.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías