Actualitat Notícies

Anisakis, quan és necessari congelar el peix?
Anisakis, quan és necessari congelar el peix?

Es recomana congelar durant almenys 5 dies i a una temperatura de -20 °C. Però no sempre cal congelar el peix, ni s'és al·lèrgic solo per tindre els anticossos del *anisakis.  Per a evitar les teues pors en menjar peix, aclarim els teus dubtes sobre aquest paràsit que pot provocar gastroenteritis i reaccions al·lèrgiques.

El *anisakis és un risc conegut que es pot controlar i previndre amb una senzilles recomanacions. La clau està a aprendre a *inactivarlo i que deixe ser una excusa per a no menjar peix, un aliment sa que per les seues característiques aporta a la teua dieta molts beneficis.

No sempre cal congelar el peix

Només és necessari congelar el peix que es vaja a menjar cru o *semicocinado. Aladrocs en vinagre i altres peixos en escabetx; *sushi, *sashimi, *ceviches i *carpacios; peixos marinats (*ceviche); freses de peix crues o pràcticament crues; arengs i altres peixos crus preparats en salmorra o lleugerament salats o peixos marins sotmesos a fumats en fred són el tipus de preparacions on fa falta congelar.

Si ho cuinaràs fregit, rostit o guisat no necessites congelar-ho perquè les altes temperatures (a partir de 60 °C) mesures en el centre del peix durant almenys un minut *inactivan el *anisakis. Per a més seguretat, es recomana arribar fins als 70 °C. Si vols comprovar que el peix està ben fet, comprova que s'enlaira fàcilment de l'espina i té el color mat, no transparent, de la proteïna coagulada. Els salaons sí que són segurs, tant bacallà com anxoves aconsegueixen la salinitat suficient per a *inactivar el paràsit. El peix d'aigua dolça (truites, carpes...) tampoc tenen problemes de *anisakis.

Congelar durant almenys 5 dies a -20 °C

Si t'agrada menjar el peix cru o sotmés a preparacions que no maten el paràsit, no et quedarà més remei que congelar-ho. Per a peixos xicotets, o els ja tallats en filets o rodanxes, és suficient amb mantindre'ls congelats 5 dies. Si no vols trossejar el peix, el millor és allargar aqueix temps, perquè és més difícil que el fred arribe al centre del peix sencer o a les peces gruixudes. Sempre cal protegir bé el peix amb un film plàstic o ficar-lo en una bossa per a evita cremades per fred que desbaraten la textura del producte i, a més, així evitem que agafe sabors i olors estranyes.

Per a poder congelar a casa, el teu frigorífic ha d'aconseguir una temperatura de -20 °C o inferior. Aquesta temperatura sol s'aconsegueix en frigorífics de tres estreles (***). Si el teu no les té, la recomanació és comprar el peix ja congelat.

Amb el peix congelat en estar *ultracongelado a temperatures més baixes que les usades en un congelador domèstic i passar diversos dies (segur que més de 5) des que s'elabora fins que es compra i consumeix, no tindràs cap problema. No obstant això, a vegades es pot veure alguna larva, encara que morta.

I en restaurants i bars?

Els establiments que serveixen menjar als consumidors o que elaboren aquests productes per a la seua venda al consumidor final han de garantir que els productes han sigut prèviament congelats en les condicions establides per la Legislació nacional. Per tant, en restaurants o si comprem menjar preparat aquesta precaució s'haurà tingut en compte.

Sóc al·lèrgic si tinc anticossos del *anisakis?

Entre un 20 i un 30% de la població té anticossos del *anisakis per haver estat en contacte amb el paràsit diverses vegades en la vida, la qual cosa no significa ser al·lèrgic. Per a ser al·lèrgic, a més dels anticossos, cal presentar simptomatologia *gastroalérgica, que sol aparéixer entre 24 i 48 hores havent dinat pescat i produeix urticària, a vegades inflor de llavis o parpelles.

La majoria dels al·lèrgics ho són a la larva viva: congelar o cuinar el peix amb calor els basta per a evitar la reacció al·lèrgica. Molt pocs són al·lèrgics al paràsit mort i només en aquest cas, haurà d'evitar menjar peix, sempre amb el consell del seu metge.

Els beneficis del consum de peix compensen amb molt els riscos de consumir-lo, per la qual cosa no has de deixar de menjar peix per aquest motiu. Cal conéixer els riscos, saber evitar-los i gaudir del peix que és un aliment imprescindible en la dieta.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías