Actualitat Notícies

Cinc drets als quals no has de renunciar en les rebaixes… i tres consells
Cinc drets als quals no has de renunciar en les rebaixes… i tres consells

Les rebaixes ja no són el que eren. Però encara que la liberalització dels períodes de descomptes fa que cada comerç pugui exposar el cartell de preus rebaixats en qualsevol moment de l'any, moltes botigues l'han fet seguint la tradició, en començar la primera campanya de l'any després de Reyes, el passat 7 de gener. No obstant això, la primera valoració de la Confederació Espanyola del Comerç (*CEC) després dels primers dies és que aquestes rebaixes es presenten tèbies, per la dilatació de l'època de descomptes en molts moments de l'any, fins i tot abans de Nadal. De fet, un esdeveniment importat dels Estats Units, els descomptes que s'apliquen en gairebé totes les categories de productes i serveis al voltant del penúltim divendres de novembre (l'anomenat *Black *Friday) ja *fagocita a la mateixa campanya de vendes nadalenques.

En qualsevol moment el consumidor decideixi participar a un esdeveniment comercial que preveu la venda de productes a preus rebaixats, els seus drets no es retallen, afirmen des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquestes són cinc prerrogatives a les quals no hauria de renunciar i tres consells que pot aplicar a l'hora de comprar en les rebaixes.

Els teus drets

El preu anterior. La Llei d'ordenació del comerç minorista estableix que, “sempre que s'ofereixin articles amb reducció de preu, haurà de figurar amb claredat, en cadascun d'ells, el preu anterior juntament amb el preu reduït”. Però no val amb qualsevol preu que hagi tingut un determinat producte amb anterioritat, sinó que aquest deu ser “el menor que hagués estat aplicat sobre productes idèntics en els 30 dies precedents”. Per això, intenta fixar-te en el preu del producte que vols adquirir des d'un mes abans que comencin les rebaixes, i exigeix que s'apliqui la normativa.

L'etiqueta. Esbrina que, al costat del preu rebaixat, continua apareixent l'original. O, en alternativa, que s'indiqui amb claredat el percentatge del descompte que s'aplicarà al primer preu. Si no fos així, és el teu dret preguntar pel preu més baix que l'article que t'interessa ha tingut en els últims 30 dies.

Les condicions especials. En període de rebaixes, hi ha botigues que solen imposar limitacions en el la acceptació del pagament amb targeta, per exemple, o en les devolucions. Aquesta pràctica “està permesa”, admet la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, “però aquestes condicions han d'estar clarament indicades, i en un lloc visible per al consumidor”. No és est el cas? Assenyala-ho.

La garantia. Una de les condicions que no poden variar quan un producte es vengui amb un preu rebaixat és la caducitat de la seva garantia: dos anys per a articles nous i un per als de segona mà. “Les garanties legals són iguals durant les rebaixes o fora d'aquesta temporada”, recalca Izverniceanu. Demanda que així sigui.

Els fraus. Si estàs tenint algun problema o t'estàs donant compte que intenten estafar-te, no ajupis el cap: el fet que estiguis comprant un producte que porta un descompte no impedeix que davant una estafa reaccionis com en qualsevol altre moment. “El bon comprador de rebaixes no es resigna”, insisteix Izverniceanu. D'aquesta forma, “si no aconsegueix arribar a un acord amistós, ha de sol·licitar el full de reclamacions i plasmar la seva queixa en ella”. I recorda: és obligatori que cada establiment compti amb fulls de reclamació a la disposició dels seus clients.

Uns consells

La llista. El 33% dels espanyols reconeix que compra per impuls coses que no necessita i el 27% assegura que moltes vegades adquireix objectes i serveis que no pot permetre's. D'una enquesta de Kruk, un grup d'empreses que es dediquen al cobrament de deutes, es desprèn que els més endeutats són també els consumidors menys previnguts. El 39% dels quals no tenen cap deute compra només el que havia planificat amb antelació. Per contra, només el 25% dels quals han de pagar unes lletres aconsegueixen fer-ho.

Per això, “realitzar una compra meditada i concorde al que podem permetre'ns ens facilitarà mantenir l'economia de la nostra llar sanejada”, destaca la directora de desenvolupament de negoci de Kruk, Ana Suárez. Per a aconseguir aquest objectiu, res millor que redactar una llista dels quals es necessita, segons l'OCU. “Pensar en el que ens fa falta abans de sortir de botigues és una bona manera d'evitar compres compulsives”, assenyala Izverniceanu.

El tiquet. És fonamental conservar el rebut de les compres. Sense ell, es perd el dret a canviar o retornar els productes, o a reclamar després de la compra.

L'arbitratge. Si el primer intent d'acord amb el comerciant fracassa i tot es torça, l'usuari pot acudir a l'anomenat sistema d'arbitratge de consum. “És un instrument habilitat per l'Administració Pública per a reclamar en matèria de consum i resoldre conflictes”, explica Izverniceanu, “i consta d'un procediment gratuït, que sol resoldre's en uns sis mesos”. Per això, l'OCU aconsella triar establiments adherits a aquest sistema, en la mesura que sigui possible. L'inconvenient és que consumidor i empresa han d'acudir a ell de forma voluntària. Si el comerç no el fa, l'últim recurs serà la via judicial.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías