Actualitat Notícies

Com combatre el fred de manera responsable (i estalviar en la factura energètica)
Com combatre el fred de manera responsable (i estalviar en la factura energètica)

Les baixes temperatures conviden a pujar uns graus la calefacció, un gest que atempta contra la salut del planeta i eleva el rebut energètic. Cepsa, compromesa amb la sostenibilitat i l'eficiència, revela en cinc consells com caldejar la casa sense renunciar al confort tèrmic en la llar... i sense tirar-la per la finestra

El sistema de calefacció ha d'ajustar-se a la distribució de cada habitatge i ha de veure's com una carrera de fons: la temperatura ha de ser estable i no registrar pics.

Segons dades de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (*IDAE), més de la meitat de l'energia consumida per les famílies espanyoles es destina a calfar l'habitatge (47%) i produir aigua calenta sanitària (18,8%). En les zones més gèlides de la península, el percentatge de despesa dedicada a aconseguir la temperatura ideal dins de la llar ascendeix fins al 70%.

Gaudir del confort tèrmic en l'habitatge no és sinònim d'engrossir la factura final. Tampoc està renyit amb malbaratar energia i llançar més emissions contaminants a l'atmosfera. Des de Cepsa asseguren que fent un ús responsable de la calefacció és possible temperar la llar, cuidar el planeta i economitzar en el rebut tan sols seguint uns pràctics consells.

A més, en la tasca de minimitzar les emissions de CO₂, la companyia energètica està immersa en una campanya que compensa la petjada de carboni de tots els consums de calefacció residencials durant aquest hivern (unes 55.000 tones de CO₂) a través del finançament de diferents projectes de reforestació. L'objectiu d'aquests projectes, ja en marxa, és ajudar a mantindre la massa forestal afectada pels incendis.

Temperatura temperada i roba d'abric

Pujar i baixar la potència de la calefacció en funció del fred que faça en l'exterior no és el més eficient; tampoc contribueix al benestar tèrmic dels ocupants d'un habitatge. Caldejar una llar ha de veure's com una carrera de fons: la temperatura ha de ser estable i no registrar pics.

El millor rang tèrmic és el que oscil·la entre els 20-21 °C durant el dia i els 15-17 °C al llarg de la nit. Tal com recorda el *IDAE, per cada grau que s'incrementa la temperatura d'un edifici o un habitatge el consum energètic augmenta en un 7%, igual que la despesa en calefacció i les emissions de CO₂.

La calefacció tampoc està per a crear un clima tropical a casa. Si el que es pretén és combatre el fred, res millor que roba d'abric. Jaquetes, jerséis, calcetins de llana i unes bones sabatilles són grans aliats en l'hivern, i complements ideals del sistema de calefacció. Recórrer a la socorreguda manta per a veure la televisió o a l'edredó quan en ficar-se en el llit és més sa (i econòmic) que elevar el termòstat per damunt dels 24 oc.

Aprofitar els recursos naturals

Els raigs solars són de gran valor a l'hora de calfar una casa. Descórrer les cortines durant les hores centrals del dia i deixar que el sol radie la seua calor és una manera natural (i gratuïta) de guanyar graus en l'habitatge. Per a preservar la temperatura quan el sol es posa, convé baixar les persianes, la qual cosa també ajudarà a aïllar l'habitatge del fred.

El millor rang tèrmic és el que oscil·la entre els 20-21 °C durant el dia i els 15-17 °C al llarg de la nit. Per cada grau que s'incrementa la temperatura d'un edifici o un habitatge el consum energètic augmenta en un 7%

Les baixes temperatures no han de ser excusa per a no ventilar i renovar l'aire de la casa; aquest acte, que ha de ser rutinari, és important per a expulsar les partícules contaminants i regular la humitat en l'habitatge. A l'hivern cal airejar en les hores centrals del dia, just quan el sol calfa més, i per un temps limitat, entre 5 i 10 minuts.

Atenció amb calfar les habitacions tancades

El sistema de calefacció ha d'ajustar-se a la distribució de cada habitatge. Dotar a uns certs espais (el rebedor, per exemple) amb un radiador o col·locar diverses unitats en una estada xicoteta o ja de per si mateix calenta (com una cuina) condueix a malgastar energia. Definir en quines zones és imprescindible calefactar i en quins no, resulta fonamental.

També cal atendre al mateix temps que es roman en cada habitació. Si la casa és gran o es viu només, molt probablement hi haurà habitacions tancades o en els quals s'estiga en uns certs moments del dia, com el dormitori. Aquestes estades són les anomenades habitacions fantasma: en elles, la temperatura ha d'ajustar-se al període d'ús, amb la finalitat de no malgastar energia.

Personalitzar l'ús de la calefacció

Hui dia els edificis es construeixen sota criteris sostenibles. Els materials, l'aïllament o l'eficiència energètica són solucions que ajuden a preservar la salut del planeta i dels seus habitants. Els sistemes de calefacció intel·ligents també aporten un important granet d'arena en aquesta lluita mediambiental.

Cal evitar cobrir els radiadors perquè el seu rendiment calorífic es veurà afectat, al voltant d'un 10%.*Getty *Images/*iStock

La calefacció connectada permet personalitzar el seu ús a les necessitats de cada persona. La temperatura de l'habitatge pot ajustar-se per dies, estades i hores d'ús amb la finalitat que siga sempre òptima. Actualment, garantir el confort tèrmic secundant-se en les noves tecnologies és còmode i fàcil.

Renovar, cuidar i desconnectar

El marge de millora de la despesa energètica en un habitatge no sols se circumscriu a l'ús de la calefacció. Hi ha una altra sèrie de mesures que es poden prendre pensant en la sostenibilitat i l'estalvi. El primer pas és reduir el consum dels electrodomèstics atenent la seua classificació energètica, que ha de ser A. Desendollar els aparells de la xarxa elèctrica quan no s'usen també suma: la mesura pot proporcionar fins a un 10% d'estalvi en la factura.

Revisar la caldera de manera periòdica prevé de les avaries i de possibles accidents. Així mateix, cal evitar cobrir els radiadors perquè el seu rendiment calorífic es veurà afectat, al voltant d'un 10%, igual que el confort tèrmic de l'habitatge. Posar a assecar la roba sobre la calefacció és una pràctica bastant comuna i molt onerosa per a la butxaca, ja que augmentarà la demanda de potència de la caldera i, conseqüentment, el cost energètic.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías