Actualitat Notícies

Consells per evitar estafes i fraus en el Black Friday
Consells per evitar estafes i fraus en el Black Friday

 

 

 

Igual que ocorre durant les temporades de rebaixes, en el Black Friday (divendres negre) alguns comerços intenten “prendre el pèl als consumidors falsejant els preus d'una part dels seus productes per fer-los creure que tenen importants descomptes que en realitat no existeixen o estan inflats”, segons denuncia l'organització de consumidors FACUA.

FACUA adverteix que també hi ha empreses que en els dies previs al Black Friday“incrementen els preus de molts productes per després retornar-los al seu import original” durant la campanya comercial del quart divendres de novembre.

Aquestes irregularitats suposen “un frau als consumidors i una pràctica de competència deslleial” amb els establiments que apliquen descomptes reals, assenyala FACUA.

L'associació lamenta que les autoritats autonòmiques de consum no desenvolupin actuacions d'inspecció abans i durant el transcurs del Black Friday per imposar sancions econòmiques i fer públics els noms dels comerços que cometen aquestes irregularitats.

FACUA recomana als consumidors que “no es deixin encegar pels enormes descomptes” que suposadament s'apliquen en molts productes i valorin tres elements essencials abans de realitzar compres: si el preu final és realment raonable, si el producte resulta necessari o si representa un capritx assumible que no provocarà un arriscat augment dels seus nivells d'endeutament.

FACUA convida a utilitzar l'etiqueta #TimoBlackFriday a les xarxes socials per posar al descobert aquests fraus.

Consells pràctics

Per la seva banda, l'OCU dóna una sèrie de consells per afrontar amb èxit la jornada. L'organització recomana comparar, ja que pots trobar el mateix producte a preus molt diferents. D'altra banda, sovint existeix un producte millor que et pot sortir més barat.

A més, recomana fixar-se que al costat del preu rebaixat sempre ha de figurar el preu original o el percentatge de la rebaixa (o les dues coses). Encara que siguin rebaixes, les garanties són les mateixes de sempre: recorda que si compres en persona solament estan obligats a retornar-te els diners si el que compres té algun defecte de fàbrica. Si et penedeixes o t'equivoques les tendes no estan obligades a retornar-te res.

Els productes rebaixats han de tenir la mateixa qualitat de sempre: la norma no permet que s'embenen com rebaixats productes defectuosos. Durant unes rebaixes, la tenda pot aplicar algunes condicions especials (no acceptar pagament amb targeta, canviar la seva política de devolucions...), però han d'anunciar-ho clara i visiblement perquè tots els clients ho vegin.

El tiquet o factura és el que necessites per reclamar: conserva-ho i estan obligats a donar-te una fulla de teclamaciones si la demanes. Has d'emplenar-la en tres còpies: una per a tu, una altra per a ells i una tercera que hauràs de presentar en l'Oficina de Consum.

En les compres per Internet tens 14 dies per penedir-te i retornar el producte sense donar explicacions: hauran de retornar-te tot el que vas pagar. Si vas a pagar online, el millor és una targeta prepagament, una targeta de crèdit o Paypal. Evita fer transferències bancàries si no et fies plenament del venedor.

Finalment, les compres impulsives mai van ser bones: fes una llista del que necessites. Pensa, medita... i de nou, compara.
 
Pot consultar la notícia original ACI
Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías