Actualitat Notícies

Consum descobreix a Granada 9 joguets potencialment pelillosos

La Inspecció de Consum de la Delegació de Salut de Granada va descobrir nou productes potencialment perillosos per a la seguretat dels nens que ho utilitzin al llarg de la campanya específica de joguines realitzada entre gener i novembre d'aquest any, segons les dades facilitades per aquest departament depenent de la Junta d'Andalusia. Sis d'aquests productes van ser inclosos a la xarxa d'alertes perquè, gràcies al treball realitzat a Granada, tots els països de la Unió Europea i els seus respectius responsables de Consum prenguin les mesures necessàries per impedir la seva comercialització. Aquests productes van ser retirats del mercat a la província de forma immediata.

En la secció de joguines d'un basar xinès qualsevol de Granada es troben molts productes que malgrat la seva aparença inofensiva poden resultar perillosos per als nens. La petita grandària d'algunes de les peces que componen la joguina o el kit de joc facilita que el consumidor final ho ingereixi i provoqui la seva asfíxia. És el cas d'un joc per fer polseres amb diminuts comptes i el d'un petit billar oposats per Ideal en una ràpida cerca en un d'aquests establiments. Altres dos productes trobats i que poden resultar perillosos també són un joc de mobles en miniatura, que conté un punxegut penja-robes, i un ninot d'acció acompanyat de dues petites i també punxegudes armes i una tanca de plàstic que pot trencar-se amb facilitat causant ferides al nen que jugui amb ell. Aquest tipus de productes- ninots d'acció i armes- és l'objecte d'anàlisi dels 9 inspectors que formen l'equip de Consum de la Delegació de Salut de Granada. No només es dediquen a aquest tipus de productes, però en aquesta matèria, la Junta d'Andalusia assigna a cada província un tipus de joguina per no doblegar esforços en tota la comunitat.

El cap del servei d'Inspecció de Consum a Granada és Joaquín Franco, que adverteix que no pot fer més que una estimació aproximada d'aquests quatre productes comprats en el basar xinès però que és molt probable que anés necessària la seva retirada. Per cerciorar-se, quan troben una joguina susceptible de ser perillós per a la seguretat dels nens, envien els productes al laboratori de València. Així ho van fer amb 9 joguines diferents al llarg de 2017. Sis d'ells –dues pistoles, dos ninots d'acció, una nina i un rifle- han estat inclosos a la Xarxa d'Alerta Europea, és a dir, que després de la seva detecció van ser enviats al laboratori valencià de joguines. Amb el seu resultat, Granada va iniciar les accions jurídiques. A més, en aquests casos el delegat dicta les resolucions perquè ho incloguin a l'esmentada xarxa que passa primer per Sevilla, després, Madrid fins a arribar a Brussel·les que s'encarregarà de difondre aquesta valuosa informació per als inspectors de tota Europa. 

Resultats anuals

D'aquest tipus d'alertes, Granada rep centenars al llarg de l'any. Per trobar aquests productes deficients es van realitzar prop de 300 actuacions i es van retirar 24 productes. A més, al llarg de 2017 i emmarcada en la campanya anual de joguines, els inspectors van realitzar 104 actuacions i es van emetre 22 actes perquè aquests productes no complien un o varis dels 27 punts establerts com a obligatoris perquè una joguina pugui ser comercialitzat a Espanya.

Segons Joaquín Franco la majoria de les joguines que presenten deficiències són procedents d'Àsia, i entren a Espanya a través dels ports de València i Màlaga. Des d'aquí es distribueixen pel país. Quan un producte ha de ser retirat l'empresari que ho ha comercialitzat ho fa de forma voluntària. Es tracta d'actuar en el menor temps possible i des que se sospita de la perillositat d'un producte fins que torna l'informe favorable a la seva retirada de mercat i es realitza aquesta acció no passa més d'un mes. No obstant això, en ocasions s'ha d'executar la retirada d'una forma més immediata. Aquest va ser el cas d'unes trompetes de plàstic. A Consum va arribar la denúncia que la llengüeta d'aquesta joguina havia estat causant d'una asfíxia d'un nen. De seguida van detectar a l'empresa comercializadora que havia venut a llocs de fira de diversos punts de la província i a comerços. Segons relata Joaquín Franco, en tan sols dos dies van aconseguir eliminar les 200 trompetes defectuoses.

Malgrat totes les mesures de seguretat, el sentit comú també ha de regnar a l'hora de triar joguines. En el cas dels quatre productes oposats en el basar xinès, l'empaquetat marca una edat mínima de tres anys no obstant això, en ser peces tan petites qualsevol nen pot portar-se a la boca una de les boles del billar o els comptes per a les polseres. Igual que les bosses de plàstic poden resultar perilloses pels més petits de la casa, determinats embolcalls de joguines també, per això s'ha de parar esment a aquest tipus de coses quan es tria una joguina i quan se li dóna al nen perquè ho utilitzi.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías