Actualitat Notícies

Consum sostenible i ’Dia sense compres’, enfront del poder del Black Friday
Consum sostenible i ’Dia sense compres’, enfront del poder del Black Friday

El creixent impacte del Black Friday o Divendres negre en l'economia espanyola ha impulsat les propostes alternatives que fan una crida al consum sostenible amb empreses respectuoses pel medi ambient o, directament, a participar del 'Dia sense compres'.

Diverses organitzacions ecologistes han criticat en els últims dies el que defineixen en els seus comunicats com a "desmesurat impuls al consumisme" a partir d'aquesta iniciativa comercial d'origen nord-americà, i l'èxit del qual es basa en un guany doble: els comerços avancen les seves vendes nadalenques i els clients obtenen descomptes importants. Ecologistes en Acció, Greenpeace, Amics de la Terra i UGT han advertit contra el que el sindicat crida la 'cara B' de la jornada d'ofertes a causa dels efectes que un consum elevat pot tenir des del punt de vista laboral i mediambiental.

Contraris a la tesi d'adquirir productes sense una necessitat real i immediata, aquests col·lectius ambientals promocionen, a nivell internacional el "Dia sense compres": una vaga simbòlica de consumidors que busca mostrar el seu rebuig a les compres compulsives.

Altres propostes

Així, Ecologistes en Acció ha organitzat aquest dissabte en una de les zones més comercials de Madrid una "acció-performance" amb la companyia Cactus Teatre com a colofó de la seva campanya 'Consumim felicitat?', desenvolupada al llarg d'aquesta setmana en diferents ciutats espanyoles.

En ella denuncien el consum compulsiu com "un factor d'infelicitat humana", convidant a construir "alternatives de consum transformador".

Amics de la Terra anuncia per a aquest proper diumenge un Colour Sunday (Domingo de colors) que inclourà l'erecció d'un arbre de dos metres d'altura confeccionat amb residus electrònics i tèxtils, per reclamar "alternatives al sobreconsumo insostenible que posa el perill al planeta i les comunitats de tot el món".

Enfront de l'obsolescència programada -planificació de fàbrica de la fi de la vida útil d'un producte, amb independència dels desitjos o necessitats de l'usuari que ho ha adquirit-, aquesta organització proposa la alargascencia: un directori d'establiments de reparació, lloguer i compra/venda de segona mà.

Greenpeace organitzarà les seves jornades internacionals "Make Something Week"(literalment, "Setmana de fer alguna cosa" en anglès, encara que a Espanya es desenvoluparan amb el nom de 'FEIX') el cap de setmana del 2 i 3 de desembre en més de 75 ciutats de tot el món, de les quals una vintena seran espanyoles.

Amb això busca impulsar "creativitat enfront de consumisme" amb tallers, espais de barata, conferències o projeccions, recordant que avui dia s'usa un 50 % més de recursos naturals que fa tres decennis, la qual cosa ha generat "un impacte sense precedents al planeta".

No solament els col·lectius ecologistes s'organitzen en contra del consumisme desmesurat, sinó que existeixen multitud d'iniciatives paral·leles, com la de #GreenFriday, en la qual participen gairebé 200 empreses de diversos sectors.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías