Actualitat Notícies

Del servei de taula als coberts, què sí i què no poden cobrar els restaurants?
Del servei de taula als coberts, què sí i què no poden cobrar els restaurants?

Pot un bar o restaurant cobrar pel servei de taula? És la pregunta que alguns consumidors s'han fet en veure incrementat el preu del seu tiquet degut a aquest cobrament que, per als hostalers, 'està en desús' i que les organitzacions de consumidors adverteixen que és il·legal.

Encara que cada vegada és menys freqüent, molts bars i restaurants mantenen el cobrament del servei de taula a l'hora de pagar el compte total, un pagament que sembra el dubte en molts consumidors sobre què és i si s'ha de cobrar.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha explicat en declaracions a EFE que, en la seua opinió, 'cobrar pel servei de taula o pel cobert és il·legal, perquè està implícit en el propi servei d'hostaleria'.

Detallen que 'qualsevol cobrament addicional s'ha de correspondre amb un servei addicional, no amb el servei principal que l'usuari està contractant i en aquest cas el servei de taula, el cobert o com vulguen denominar-lo, forma part de la prestació principal d'un establiment d'hostaleria'.

Per això, aquest servei 'ha de formar part del preu' i, per tant, 'cobrar-lo per separat no s'ajusta a la normativa de consum', un fet pel qual l'organització qualifica com a 'il·legal' el seu cobrament.

L'opinió dels hostalers, en veu del president de l'associació Hostaleria d'Espanya, José Luis *Yzuel, és que aquest cobrament és 'cada vegada menys habitual' i que la seua aplicació està en desús, segons ha apuntat en declaracions a EFE. *Yzuel advoca per què, en cas de cobrar aquest servei, el restaurant o bar l'avise prèviament al consumidor a través de la carta perquè així aquest puga tindre una 'informació total i transparent' del seu tiquet final.

Què sí i què no es pot cobrar?

El dubte sobre què es pot i què no es pot cobrar en l'hostaleria ha arribat també a les xarxes socials, on el perfil d'un usuari de TikTok dedicat als consells sobre drets (@*lawtips) ha explicat en un vídeo que és 'totalment il·legal cobrar pel servei de taula'.

En el vídeo, que acumula quasi dos milions de visualitzacions, el jove explica que 'sí que es pot cobrar pel pa i olives que posen al començament del menjar, però sempre que estiga inclòs en la carta i el consumidor accepte prendre'l'.

L'OCU recorda, al seu torn, que 'hi ha conceptes que no poden cobrar-se sense assenyalar-ho clarament, com el suplement per terrassa' i que 'uns altres necessiten a més del consentiment exprés del client, com l'aperitiu o el pa'.

A més, 'no es poden cobrar suplements pel servei en terrassa, llevat que s'indique clarament en la carta' i, afig, 'l'establiment ha de facilitar un *táper al client si aquest desitja emportar-se la resta del menjar, però pot cobrar per ell sempre que s'advertisca'.

Des de l'any passat, els restaurants han d'oferir aigua no envasada de manera gratuïta

Ocorre el mateix amb l'aigua, des de l'any passat, amb l'entrada en vigor de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, els bars i restaurants hauran d'oferir als consumidors la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta.

A més, l'organització de consumidors apunta al fet que, a conseqüència de la inflació, el servei de l'hostaleria està derivant en 'mals hàbits' com rebutjar reserves d'una sola persona o cobrar a part la llet o els gels del café, encara que s'indique en la carta.

El cobrament del servei de taula o el del cobert generen en el consumidor, en major o menor intensitat, una incertesa que els porta a, cada vegada més, demandar claredat a l'hora de pagar pels serveis en l'hostaleria.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías