Actualitat Notícies

Deu claus del consum alimentari en la llar

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient ha publicat avui el panell de consum alimentari amb les dades de juliol d'aquest any i del període comprès entre agost de 2016 i juliol de 2017.

1- Quants aliments comprem entre tots en un any i quant val aquesta cistella de la compra general?

Segons ho dades del panell, les llars espanyoles 28.919 milions de quilos/litres d'aliments durant l'any mòbil (TAM) que va finalitzar el 31 de juliol. És un 0,8 % menys que en els dotze mesos anteriors.
Per comprar tots aquests aliments, els espanyols han invertit 67.023 milions d'euros, una xifra que també és alguna cosa inferior, un -0,3 %, que fa un any.

2- I per persona?

Cada espanyol compra 657 quilos o litres d'aliments i begudes en un any. Aquesta xifra també s'ha reduït un 0,3 %. En això ens gastem 1.523 euros per any, un 0,2 % més que en els dotze mesos anteriors.

3- Els preus

El preu mitjà dels aliments és un 0,5 % més alt que l'any anterior.

4- El consum d'oli

Un dels aliments que més cauen en el panell alimentari és l'oli i, en concret, el d'oliva. I és que les llars espanyoles van reduir en un 6,4 % la despesa en oli d'oliva adquirits durant el període analitzat. En volum, la caiguda va ser del 7 %, en sumar 529.656 quilos d'oli, que revela el transvasament dels usuaris des dels “olives” cap a el “girasol”.El consum per càpita anual se situa en 7,82 litres per a l'oli d'oliva i de 3,63 per al girasol.

5 -Clàssics com el pa i la llet, a la baixa

Malgrat la campanyes de promoció, el consum de pa no millora, ni en volum, ni en valor. En el període de l'anàlisi els espanyols van gastar 3,6 milions d'euros en pa, un 3,3 % menys que l'any anterior.

Bodegón de pans. Foto: lrs.
Bodegón de pans. El seu consum segueix a la baixa. Foto: lrs.

La llet líquida es va apuntar una xifra similar, un 3,6 % menys de despesa (2,2 milions d'euros) per comprar uns 72 litres de mitjana.

6- Els llegums segueixen repuntado

Per contra, la promoció derivada de l'Any Internacional dels Llegums, que es va celebrar el passat any, sembla que ha fet efecte i la realitat és que el consum d'aquest aliment té una evolució positiva. En concret, un 2,2 % en volum i un 7,7 % en valor, fins als 3,17 quilos persona i any.

7- La brioixeria cau, però segueix suposant una factura de 3,6 milions a l'any

La despesa en brioixeria, pastes, galetes i cereals s'està reduint. El consum mitjà per persona ha baixat dels catorze quilos (13,90). En termes generals, els espanyols consumim 611.400 quilos d'aquests productes a l'any i ens gastem 3,6 milions d'euros en això.

8- Begudes: Gairebé 19 litres de cervesa per persona

Referent a les begudes, el consum de cervesa en la llar és de 18,88 litres per persona a l'any. És més del doble dels 8,56 litres de vi. No obstant això, l'aigua envasa és una de les partides que més segueix creixent en la cistella de la compra dels espanyols, que consumeixen una mitjana de 62 litres i mitjà per any.

9- En la frutería els reis són el tomàquet i la taronja

Els espanyols van comprar per al consum en la llar menys quantitat de fruites (-1,9 %) i hortalisses (-3,1 %). No obstant això, en aquest període es van produir importants increments en fruites d'os i, en particular, de cirera (+28 %). La taronja, amb 890,58 milions de quilos (-8,4 %), és la fruita més consumida en les llars, mentre que el tomàquet en el rei de les hortalisses, amb 615,27 milions quilos (-1,6 %).

10- En la peixateria, més bacallà i daurada

El consum per persona de peix i de marisc en la llar se situa prop dels 25 quilos, (24,90). Els espanyols van augmentar les compres de bacallà (+6,2 % en volum), daurada (+11,2 %) i musclo (+2,8 %), però va caure en la resta de les espècies, amb un descens més accentuat en les “tonyines i bonic” (-12,8 % en volum) verat fresc (-18,8 %) salmó (-16,6 %). Dins del marisc, ressalta la disminució de la ingesta de “calamars i polp” en volum (-11,5A %), encara que la despesa va pujar un 3,5 %. Del grup de “lluç i llucet”, el preferit dels espanyols, la compres van caure un 2,2 %, en volum, i un 0,4 %, en valor.


Pots consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías