Actualitat Notícies

El ’black friday’ dispara els índexs de consum a Espanya

Des de fa alguns anys, l'arribada de novembre marca un dia especial en l'agenda que a molt pocs se'ls passa per alt. El divendres negre, més conegut com Black friday, és una jornada de compres d'origen americà que se celebra el dia després d'Acció de Gràcies, és a dir, el quart divendres del mes de novembre.

L'origen d'aquest festiu –que va arribar a Espanya l'any 2010– té diferents versions, no obstant això, la més famós compte que, en la dècada dels 60, els comerciants nord-americans pel dia d'Acció de Gràcies van decidir obsequiar als seus empleats realitzant descomptes en nombrosos productes, això va ocasionar que les empreses que estaven en nombres vermells passaran de forma immediata a nombres negres, i d'aquí el nom que ho bateja. 

El 24 de novembre és aquest any el dia premiat, on molts aprofiten per fer un bon recapto de la hacendosa labor de comprar els regals nadalencs –ja que aquesta data està perfectament situada amb la Nativitat molt a la vora–, o aconseguir les peces de temporada amb els millors preus. L'èxit d'aquest festeig ha anat in crescendo cada any a Espanya. 

Privalia, el outlet online de moda, ha realitzat un estudi de l'impacte que aquest dia té en les carteres dels espanyols i afirma que aquests gastaran entre 50 i 150 euros aquest any. Les àrees en les quals es destinen la major part de les compres estan proporcionalment dividides; la major part ho destinarà a articles personals, seguit dels regals de nadal i coses que necessiten i, un índex més baix, afirma que es dedicarà aquest dia comprant-se algun capritx que se li antoje.

Les 'arpes' del consum

El famós divendres negre originari d'Estats Units se celebra a Espanya des de fa diversos anys amb una suntuosa acollida. Aquest fenomen va tenir el seu orígen al nostre país amb descomptes només a través de les compres per Internet. I, seguidament, va sorgir el fenomen Cibermonday, ja que les ofertes s'allarguen fins i tot fins al dilluns. Actualment, les tendes físiques s'han sumat al blego, però Internet segueix sent el cavall guanyador i les xifres ho demostren. Com a marca aquest estudi, vuit de cada deu espanyols afirmen que compraran de forma online aquest any, un 10% més que l'any passat. 

Els motius marcats pels quals prefereixen el eCommerce són l'estalvi econòmic, el de temps, i l'àmplia disponibilitat de productes i de marques. No obstant això, és important subratllar la importància de realitzar un consum responsable en vespres de dates com aquesta, ja que el black friday és el dia de l'any que més diners genera i mou. No obstant això, tenir una correcta educació financera és un element clau per poder gestionar bé els diners i que dies com aquest no suposin un problema a fi de mes.

La importància del saber

No és tasca fàcil sortir airós de les arpes de les ofertes ja que, normalment, es infravalora la importància de tenir adequades nocions sobre educació financera i pensem tenir més coneixement que el que la realitat demostra. Al llarg dels últims anys, diversos estudis han posat sobre la taula la necessitat d'impulsar els coneixements de la població espanyola en matèria d'economia i finances. 

En aquest sentit, l'educació financera s'ha convertit en una de les grans preocupacions de la gran majoria d'agents vinculats amb l'economia espanyola. A més, les dades demostren que les persones que tenen més coneixements d'aquesta disciplina i són conscients de la importància que implica, gaudeixen de millors resultats econòmics i tenen menys destrets per arribar fora de perill al dia 30 que les persones que no els tenen i guanyen el mateix salari.

Avui dia la solució és molt més fàcil i està a l'abast de tots. La creació de vies com les plataformes online d'educació financera que posen a la disposició de l'usuari tot el flux d'informació i, a més, ofereixen exàmens per poder avaluar si el coneixement que pensem tenir és l'encertat. La iniciativa Unaeconomíaparati.com llançada per Cofidis és un perfecte exemple d'això.

A través de diferents activitats i classes didàctiques, ajuda a aclarir conceptes que necessitem interioritzar de la forma més senzilla. En aquest fil, trobem també la web Finances per a tots, un pla d'educació financera promogut per Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d'Espanya amb la mateixa fi d'aprenentatge social.

Segons l'informe Pisa, l'educació financera és un punt feble en la formació dels joves espanyols i és una disciplina amb una imminent necessitat de millora. Cofidis ha tingut molt en compte aquestes dades i ha volgut barallar-ho amb la daga de la cultura. El mes passat, el teatre madrileny Cofidis Alcázar va donar vida a un espectacle d'humor titulat €h!, on –entre diferents intervencions– els humoristes Santi Rodríguez i Mar Abascal van representar una funció teatral que va voler posa en evidència la falta de coneixements sobre economia dels espanyols d'una manera jocosa, divertida i desenfadada. 

L'esdeveniment va reunir a 690 persones i va aconseguir recitar amb l'humor per bandera els problemes de desinformació financera als quals cal fer front en l'actualitat. A causa del gran èxit que va obtenir, l'objectiu per al proper any és traslladar l'obra a diferents ciutats espanyoles per intentar així que els següents divendres negres siguin menys negres per a una major part de la població.

Com expliquen des del portal 'Economiaparati.com' –un projecte didàctic de Cofidis dissenyat per acostar a qualsevol persona els conceptes financers i econòmics d'una manera fàcil i senzilla–, "la planificació financera és el procés d'elaboració d'un pla financer integral, organitzat, detallat i personalitzat, que garanteixi aconseguir els objectius financers determinats prèviament, així com els terminis, costos i recursos necessaris perquè sigui possible". 

La web comprèn quatre portals diferenciats amb informació basada en nombrosos estudis i professionals. "Les quatre claus de la planificació financera", "avantatges i inconvenients de les targetes crèdit o dèbit" o "gestió d'endeutament", són algunes de les moltes respostes que ofereixen. Aquesta iniciativa es converteix en un dels pilars de responsabilitat social de la companyia amb la finalitat d'oferir als consumidors les eines necessàries per garantir una presa de decisions financeres –domèstiques, de productes i crèdits– de la forma més responsable.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías