Actualitat Notícies

El compromís per l’ecològic i ho *bio ja omple el carro del consumidor espanyol
El compromís per l’ecològic i ho *bio ja omple el carro del consumidor espanyol

La demanda creixent de sostenibilitat en tots els camps és cada vegada més notable en el gran consum. Les noves tendències que marquen els consumidors són ferms en la cerca i valoració dels productes més saludables, d'acord amb la preocupació estesa de procurar un estil de vida més saludable en la qual l'alimentació és crucial. Al consumidor espanyol també li preocupa la conveniència i la immediatesa del servei en un entorn de competitivitat i omnicanalidad.

L'associació empresarial de gran consum AECOC certifica el creixement de l'interès del consumidor a comprar productes ecològics, biològics i artesanals perquè els consideren beneficiosos per a la seva salut; mostrant així el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic.

Segons detalla l'informe «Les claus que millor defineixen al consumidor», elaborat per AECOC Shopper View, plataforma d'estudis del comprador d'aquesta associació que agrupa a més de 28.000 empreses de gran consum, el 45% dels usuaris constata que aquest any comprarà productes que percep com a saludables, mentre el 31% afirma que adquirirà aliments sense o baixos en sucre; el 29% es decanta pels ecològics i els bio i el 28% assegura que consumirà productes artesanals.

El 68% prefereixen ressò-bio

Aquestes dades avancen que la tendència natural d'adquirir aliments que siguin sostenibles amb el planeta guanyarà pes en els propers anys, com igualment va agafant força l'agricultura biodinàmica, una estratègia ecològica que entén l'agronomia a partir del coneixement de tot un sistema equilibrat entre la fauna, la flora, el sol i altres energies, com les lunars o relacionades amb els cicles de l'aigua.

El sector ressò-bio no només innova, sinó que emergeix per ser concebut pel 68% dels consumidors com a productor d'aliments que ajuden a viure més i millor. Per això, encara que el major volum de compradors ressò-bio s'hagi adherit recentment a la tendència, ja que el 62% s'ha iniciat en els últims cinc anys, un 44% compra productes ecològics almenys una vegada al mes.

Per al consumidor, és capital portar una vida saludable seguint una alimentació equilibrada que abasti tots els nutrients i la piràmide d'aliments. Entén que ha d'evitar excessos com els greixos. Donada la preocupació de mantenir una vida saludable, altres productes que es consumeixen freqüentment són els «sense», aquells que no contenen lactosa, gluten o que són «light».

L'estudi de AECOC mostra un consumidor preocupat per la salut en un entorn cada dia més sostenible on, al principi, hauria de mantenir-se el producte sense esgotar els recursos que podrien causar un greu dany al medi ambient.

No obstant això, malgrat aquesta bona disposició, les llars espanyoles generen un 42% del total de desaprofitament que es produeix en la cadena de valor, la qual cosa suposa arribar a tirar globlament fins a 2,9 milions de tones d'aliments a l'any. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), la pèrdua d'aquest excedent representa un ús extremadament ineficient dels recursos, així com una contribució a l'escalfament global i un impacte social evitable.

El responsable de l'informe de AECOC, Xavier *Cros, subratlla que, a pesar que Espanya ocupa la setena posició entre els països europeus que més aliments malgasten, l'usuari percep que es desaprofiten i es malgasten molts productes.

De fet, el balafiament alimentari s'atribueix majoritàriament als joves, un 70% dels quals declara tirar aliments per descuits o mandra; el 25% ho fa perquè atribueix poc valor del menjar; i un 15% pels seus mals càlculs o falta de previsió. Curiosament, els aliments més saludables com les fruites i els vegetals són els que més es tiren. El 78% dels consumidors declara que tira aquest tipus d'aliments. Li segueixen els productes de fleca, el menjar precuinat, carns i làctics, productes que també són rebutjats en ocasions, segons declara el 40% dels consumidors.

Contra el desaprofitament

Amb l'objectiu de posar fi al desaprofitament, *AECOC promou una campanya dirigida als distribuïdors i fabricadors amb accions que prevenen que el menjar s'espatlli. Quan l'associació empresarial pregunta als consumidors què fan per prevenir el desaprofitament i què creuen que podrien fer les empreses, apunten la conveniència d'envasar al buit els productes al tall i implementar tancaments hermètics, a més de promocionar la venda a orri, oferir descomptes d'última hora en productes frescos i un llarg etcètera.

L'objectiu de la campanya és prevenir el desaprofitament amb bones pràctiques i posar el focus en la redistribució de l'excedent de menjar a través dels bancs d'aliments.

Sèniors versus «millennials»

L'informe de AECOC mostra consumidors de diferent edat amb interès en la conveniència i la salut. Segons Xavier Cros, els joves d'entre 18 i 35 anys «són més racionals i han après a no viure per sobre de les seves possibilitats». Aquest col·lectiu, conegut com «*millennials», s'informa en internet sobre el producte abans d'adquirir-ho per buscar el seu benefici real evitant ser malgastador. Aquest grup social també se centra a comprar sa, amb ingredients naturals dins del marc de la sostenibilitat, aliments que no continguin conservants ni additius. També estan compromesos amb reduir el desaprofitament d'aliments. Assumeixen que no són experts en la cuina i, per això, valoren els aliments cuinats amb rapidesa i les elaboracions pràctiques.

En canvi, el consumidor sènior és més exigent i sol·licita que els productes que compra preferiblement siguin petits, pesin poc, no es rellisquin a les mans, no es facin malbé fàcilment i que el cost sigui assequible. A més, demanen que no es facin canvis en la localització de productes en el lineal del supermercat. Això sí, el gran consum sol atreure al comprador sènior mitjançant missatges que mitiguen la seva longevitat com, per exemple, els productes laxants, sense sucre, amb aportació de calci i els que redueixen el cansament.

Canviar per necessitat

En general, tots els col·lectius adquireixen productes saludables per viure millor. I les famílies acostumen a prioritzar el saludable perquè els seus membres se senten més segurs, ja que una alimentació més natural els aporta una doble dosi de confiança.

No obstant això, moltes persones tendeixen cap a productes saludables perquè estan obligats a causa de patir alguna intolerància, majoritàriament a la lactosa i al gluten. En aquest cas, l'informe de AECOC percep com les motivacions del comprador canvien quan l'alimentació està condicionada per motius de salut.

«L'hiper connectivitat» del gran consum casa amb el consumidor arrova, que interactua amb empreses i altres usuaris a través de múltiples canals. Mostra d'això és que el 94% dels compradors realitza cerques online abans d'adquirir un producte. Per oferir resposta a la transformació digital i a la *multicanalidad, *AECOC ha presentat el *Innovation *Hub, un servei que facilita a les companyies informació detallada sobre tendències, tecnologies i impactes que marquen el futur del gran consum. Un servei clau per preservar la seva competitivitat i creixement. L'associació de gran consum avança que les empreses, per estar a l'última, han de simpatitzar amb algunes de les tendències de major impacte. El *Advanced *Analytics, per exemple, permet a l'entitat identificar patrons de comportament de consum i informació útil per elaborar estratègies empresarials. Altres tendències són l'Internet *of *Things, el *Customer *Engagement i el *Next *Genneration *Commerce.


Només un 5% compra online una vegada al mes

Electrònica, llibres, pel·lícules, música, electrodomèstics, roba i sabates són alguns dels articles que més es compren online a Espanya. No obstant això, a pesar que el sector de l'alimentació fa anys que va donar el salt a la xarxa, aquest canal no acaba de quallar. Segons *AECOC, només el 5% dels consumidors assegura usar el canal online almenys una vegada al mes per fer la seva compra de gran consum, que inclou productes d'alimentació, begudes, drogueria i perfumeria.

Els joves de la generació «*millennial», que són els principals internautes del segle XXI, tampoc recorren a la compra online per al gran consum. Una compra poc usual perquè, encara que viuen altament connectats, prefereixen obtenir el producte de manera immediata, ja que els horroritza esperar el lliurament. Una tendència que ocorre, sobretot, en el sector de l'alimentació, en preferir consumir el producte al moment, una solució que els ofereixen les tendes de barri i gasolineres per la seva amplitud horària. No obstant això, els joves d'entre 18 a 35 anys són els que més consulten internet per obtenir informació sobre el descompte del producte abans d'adquirir-ho i, a més, són els que més comparteixen la seva experiència en xarxes socials. Un de cada deu usuaris mostra la seva satisfacció o indignació amb el producte en Facebook i Twitter.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías