Actualitat Notícies

El consum d’hortalisses en les llars espanyoles s’ha reduït un 13% i el de fruites un 6% des de 2013
 El consum d’hortalisses en les llars espanyoles s’ha reduït un 13% i el de fruites un 6% des de 2013

El consum d'hortalisses en les llars espanyoles s'ha reduït un 13% des de 2013 i el de fruites un 6% i és, en termes generals, un 40% més baix que les recomanacions generals per mantenir una dieta saludable. Així ho va precisar ahir el director general de la Indústria Alimentària, Fernando Burgaz, en la inauguració de la presentació de l'Informe de l'Estat de la Situació sobre “Fruites i Hortalisses: Nutrició i Salut en l'Espanya del segle XXI” en una intervenció amb dades del panell alimentari que realitza el Govern.

L'informe presentat precisa que la ingesta actual de fruites i verdures és de 269 grams per persona al dia, la qual cosa suposa un descens de més del 40% respecte a 1964. Fernando *Burgaz va destacar caigudes de consum en produccions clàssiques com les pomes (25%) o peres (23%), mentre que s'ha incrementat el de *kiwi, pinya, síndria o plàtans, una tendència que al seu judici, “té molt a veure amb la facilitat per consumir aquests aliments”.

Entre les causes que afavoreixen aquesta caiguda, es troben la disminució general de la població o la seva associació a un consum avorrit o enutjós, en comparació d'altres productes, va explicar el director general de la Indústria Alimentària.

També va analitzar els factors en els quals es poden basar les estratègies per fomentar el consum, com la creixent preocupació per una alimentació saludable, l'interès per productes nous amb exemples com els *berries o l'increment de la població que es declara vegetariana en diferents nivells, que es xifra en un 7,8%. I va cridar l'atenció sobre un altre aspecte, el desaprofitament alimentari de fruites i verdures en la llar, que implica que el 8% de les fruites i el 6% de les hortalisses que es compren acaben en les escombraries.

Per fomentar el consum d'aquestes fruites i hortalisses, el Govern té en marxa diverses iniciatives, moltes d'elles enfocades a la població infantil, com per exemple el Programa de promoció de fruites en els col·legis del que cada any es beneficien un milió i mitjà de nens.

En el “fruiter” diari mitjà de cada espanyol hi ha 287 grams de fruites, liderats per les taronges (56 grams), plàtans (31), pomes (31) i síndria (24). També hi ha mandarines (18 grams), peres (15), préssecs (10), kiwis (8) i llimones (7).

La població espanyola té un consum mitjà de 269 grams d'hortalisses, amb principal rellevància de tomàquets (38 grams), cebes (20), albergínies, cards i carxofes (27) pebrots (13) i altres hortalisses de fulla com a enciams, escaroles i endívies (12).

Per comunitats, els aragonesos són els que més hortalisses consumeixen, 2,2 racions per dia, seguits dels catalans (2,1) i bascos o càntabres (2). Els consumidors del País Basc i Cantàbria són també els que més fruites consumeixen, 1,8 racions per persona o dia; mentre, els castellanomanchegos són els que menys fruita incorporen a la seva dieta, solament 1,2 racions per dia.

En aquest sentit, el president de la Federació Espanyola de la Nutrició (FEN), Gregorio Varela, va subratllar en la presentació de l'informe el millor comportament del consum d'aquests aliments a les grans ciutats i la diferència considerable de la ingesta d'aquests aliments per edat, de manera que “si cal posar el semàfor en vermell en algun grup és en el dels joves”. Per gèneres, les dones tenen “una major adherència” al consum de fruites i verdures en tots els grups d'edat, va indicar.

A més, des del punt de vista nutricional, el president de la FEN va insistir que les fruites i verdures són indispensables per la seva aportació principal d'aigua, nutrients i, sobretot, de fibra.

En el seu torn de paraula, la vocal Assessora de l'Estratègia Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat (NAOS), María dels Àngels Dal Re, va destacar que la disminució del consum de fruites i verdures suposa una “important amenaça” per a la salut pública i cal incrementar els esforços per garantir la presència d'aquests aliments en els menjadors escolars.

També va intervindre el representant de la FAO a Espanya, Ignacio Trueba, qui va abordar el Decenni de les Nacions Unides d'Acció sobre la nutrició i la seva implementació a Espanya.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías