Actualitat Notícies

El consumidor de hui: sis tendències sobre les quals hauran d'actuar les empreses
El consumidor de hui: sis tendències sobre les quals hauran d'actuar les empreses

Els últims anys han estat marcats per la incertesa econòmica, alimentada per les fluctuacions del mercat, la inestabilitat política i el deixant de conseqüències que ha deixat una pandèmia mundial. Encara així, i malgrat l'estancament de l'economia, la innovació tecnològica ha continuat creixent, particularment la relacionada amb el consum, provocant en els comerços la necessitat de navegar constantment entre noves tendències per a no deixar de ser competitius.

Després dels primers mesos de 2023, les dades del sector comencen a mostrar quines són les tendències que defineixen al consumidor de hui dia:

1. Entre l'estalvi i el 'malbaratament'

Si després de les restriccions es va dinamitzar el consum per l'estalvi acumulat, en poc temps es va passar a una situació de contracció de la demanda per la ratxa inflacionària i la pujada de tipus d'interés. Es va passar del 'malbaratament' a l'estalvi.

El consumidor actual es troba en una situació d'una certa contradicció: combina el cansament per la contenció en la despesa obligada per les restriccions dels últims anys amb un augment generalitzat de preus. El resultat és una delicada dansa entre l'estalvi i el malbaratament en plaers senzills.

Els clients busquen gaudir d'experiències úniques, al mateix temps que compren de forma més intel·ligent i gestionen les seues finances amb més cura i astúcia que abans. Les empreses tenen marge de creixement en pensar com afegir valor a l'oferta actual de manera imaginativa en un context diferent.

2. Flexibilitat en els pagaments

Una de les tendències que està demostrant tindre un major impacte és la flexibilitat a l'hora de pagar amb serveis 'Compra Ara, Paga Després'. A tot el món, quasi 25 milions de consumidors han utilitzat els serveis de *BNPL de *PayPal en 2022, la qual cosa suposa un creixement interanual del 105%, segons dades internes de PayPal. Oferir opcions de pagament flexibles sense interessos ajuda a eliminar les barreres per als consumidors que busquen productes de major durabilitat i planificar la presa de decisions sobre la seua pròxima compra.

Segons un estudi per a PayPal, el 71% dels usuaris de serveis 'Compra Ara, Paga Després' afirmen que ajornar els pagaments els ajuda a l'hora de gestionar el seu pressupost, mentre que el 70% dels usuaris *millenial i de la generació Z que l'usen, coincideixen que els ajuda a dividir el cost per a comprar millors productes .

3. Prioritzar la confiança i la transparència

Per al consumidor actual, la confiança en el venedor té un pes cada vegada major, especialment en un moment en el qual la confiança cap a qualsevol tipus d'institució ha decrescut. A Espanya, la confiança en institucions i líders ha descendit un punt respecte a l'any passat. Sis de cada 10 espanyols no confien que empreses, institucions i altres organitzacions facen el correcte, segons dades de la signatura global de reputació *Edelman.

Quan un consumidor confia en una companyia, les seues reticències sobre la privacitat i la seguretat es redueixen. El consumidor actual té cada vegada més clar que la digitalització de l'economia deixa una significativa petjada de dades. Els compradors volen tindre la seguretat que la seua informació no està compromesa, i la confiança en la companyia és fonamental per a això.

De fet, el 31% dels espanyols assenyala la preocupació per la seguretat com el principal motiu per a abandonar el 'carret' a l'hora de fer una compra en línia.

4. La importància de l'atenció al client

Si un bon servei d'atenció al client ja era una manera de diferenciar-se, després del relatiu cansament que es percep entre els ciutadans després de més de dos anys de comunicació digital forçada, aquesta ha adquirit major rellevància.

Un estudi de Invoca de 2022 va revelar que el 63% dels consumidors enquestats afirmava estar disposat a pagar més per un producte o servei si això significava obtindre un millor servei d'atenció al client.

5. Ser valents amb els valors

Cada vegada més consumidors tenen en compte els valors d'una companyia a l'hora de comprar. A Espanya, un de cada tres consumidors té en compte factors ètics com l'impacte mediambiental o les condicions dels treballadors a l'hora de comprar i busquen empreses els valors de les quals s'assemblen als seus.

El consumidor de hui dia és una persona compromesa i, la qual cosa és molt important, detecta fàcilment una empresa que no és autèntica en posicionar-se pública sobre temes d'actualitat. Valoren positivament que les empreses contribuïsquen de manera significativa a unes certes causes de manera honesta.

6. El benestar, en el centre

Es calcula que la pandèmia ha provocat un augment d'entre el 25% i el 27% en la prevalença de la depressió i l'ansietat a tot el món, segons dades de l'ONU en el seu informe que analitza les conseqüències d'aquest període. Els consumidors presten cada vegada major atenció a millorar la seua pròpia vida i cuidar la seua situació personal.

Una de les formes en què els consumidors han satisfet aquesta necessitat és incrementant la seua inversió en experiències i productes que milloren el seu benestar. No en va, 'salut i bellesa' és, amb un 33%, la principal categoria en la qual els espanyols inverteixen els seus diners a l'hora de comprar en línia després de les despeses essencials. A més, el sector dels viatges també ha experimentat un auge des de l'any passat i s'espera que enguany és sector turístic espanyol bata rècords.

Encara que puga semblar que la denominada 'indústria del benestar' estiga abarrotada, els consumidors semblen tindre un gran apetit per ella, la qual cosa deixa molt de marge als productes i serveis que la satisfan. Existeix una oportunitat real perquè les empreses troben una manera de connectar amb els seus clients a través del seu desig de millorar el seu benestar general.

En definitiva, el consumidor actual avança decidit i alhora caut amb major consciència social cap a l'adquisició de productes i serveis que li aporten un benestar, flexibilitat, compartisquen els seus valors i li donen la confiança que cerca.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías