Actualitat Notícies

El Govern baixa l'IVA del gas i facilita a grans consumidors 'desendollar-se' del sistema per a reduir la demanda
El Govern baixa l'IVA del gas i facilita a grans consumidors 'desendollar-se' del sistema per a reduir la demanda

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret que inclou diverses mesures d'àmbit energètic. La que té un impacte més directe en els consumidors és la rebaixa de l'IVA del gas des del 21% fins al 5%. Una mesura que també abasta a pèl·lets, briquetes i llenya i que suposarà un estalvi per als consumidors d'uns 210 milions d'euros.

Aquest canvi de fiscalitat, segons ha indicat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, està prevista fins al 31 de desembre, però es podria ampliar a través dels Pressupostos del pròxim any.

A més, el Govern obri en aquest Reial decret la possibilitat que la cogeneració abandone temporalment el seu règim retributiu regulat, de manera que se li aplique el Mecanisme Ibèric, el topall del gas. També, la creació d'un nou servei de resposta activa de la demanda.

Aquest últim servei comporta, segons indica l'Executiu, augmentar la flexibilitat i la seguretat del sistema elèctric. Consisteix, segons ha indicat Teresa Ribera a ampliar l'actual mecanisme de *interrumpibilidad, per grans indústries podien parar la producció en cas de necessitat. Ara, amb aquest servei, “s'ofereix flexibilitat al sistema” per a “reduir la demanda en els moments pique”, ha indicat la ministra en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Menor demanda en moments pic

El Ministeri indica que aquest nou servei permetrà resoldre desviaments importants entre la generació i el consum que es presenten en el període horari immediatament anterior al del subministrament, o fins i tot en la pròpia hora de subministrament. És a dir, si en un moment donat consumidors directes del mercat, com a empreses o ajuntaments, no necessiten consumir energia, podran 'desenganxar-se' temporalment del sistema elèctric avisant amb un breu marge de temps; el que reduirà el consum d'energia. Un mecanisme que fins ara existia per a grans empreses i que ara s'amplia.

“Aquest servei podrà ser prestat per la demanda a canvi d'ingressos econòmics atorgats mitjançant subhastes de periodicitat anual”. Aquest nou servei serà gestionat per Xarxa Elèctrica i es compensarà als consumidors a través d'una subhasta anual. En ella podran participar totes les unitats de demanda –comercialitzadores i consumidors directes– que consumisquen més d'un *MW. La primera subhasta se celebrarà “molt pròximament, perquè el nou servei ha d'estar operatiu abans del pròxim 1 de novembre, amb vista a la temporada hivernal”, indica el Ministeri.

A més, el Reial decret inclou mesures per a reactivar les plantes de cogeneració, que han deixat d'operar pels actuals preus del gas. Aquestes podran renunciar temporalment al seu règim retributiu regulat, de manera que entren en l'àmbit d'aplicació del Mecanisme Ibèric -el topall al gas- i perceben l'ajust que cobren les centrals de cicle combinat.

El ministeri recorda que una central de cogeneració produeix calor i electricitat alhora d'una manera més eficient que si es genera calor d'una banda i electricitat per un altre, obtenint un estalvi d'energia primària que ronda el 10%. Actualment aquestes centrals havien deixat d'operar i, per això, la volta a l'operació de les plantes de cogeneració parades aportarà un estalvi que pot aconseguir el 1,2% de la demanda diària de gas, en el millor escenari, matisa Transició Ecològica.

Consulta la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías