Després de gaudir d'unes merescudes però no prou llargues vacances estivals, tornen els problemes. Començant per la depressió postvacacional, passant per la complexa adaptació a l'horari laboral i, si té fills, també se li afig la tornada al col·le. El denominador comú del qual sorgeixen és els diners. Així, si després del Nadal parlem de la costa d'etern menys temible és la que s'aveïna en uns dies, la de setembre.
Amb l'estiu pel mig, i els viatges i menjars que implica, el desemborsament econòmic es torna encara més important, per la qual cosa la cartera dels consumidors es ressent, amb importants costos també per a qui tinga xiquets en edat escolar amb les despeses en materials, uniformes i llibres de text. Per a fer front a aquest període des de l'Associació Espanyola de Consumidors (*Asescon) han oferit un decàleg de consells perquè l'economia familiar aguant el colp en el mes vinent:
Planificació
És clau planificar la nostra economia. Cal analitzar les despeses fixes i possibles variables que tinguem i adequar-los als nostres ingressos. Així, elaborar un pressupost familiar és essencial per a poder afrontar de millor forma enguany. Els imprevistos ja són suficient sorpresa per a ajustar l'economia anual sense majors imprevistos. Per això, saber quan es cobrarà l'assegurança de la moto permet tindre'l en compte per a no gastar de més en oci o en restauració aqueix mes.
Criteri selectiu
Hem de ser crítics amb les despeses que tenim i rebutjar els que no considerem imprescindibles. Fer exercici a casa o al carrer en lloc de gastar diners en un gimnàs és un exemple més de tot les despeses superficials que arribem a afrontar.
Consum responsable
Realitzar un consum responsable de subministraments, evitant consums innecessaris quant a l'electricitat, el gas o aigua. L'aire condicionat gasta més que el ventilador, i est, al seu torn, molt més que un cobejat ventall de la Fira d'Almeria. Optimitzar l'ús dels recursos permetrà menys despesa dels mateixos i, per tant, econòmic.
Efectiu millor que targeta
És recomanable pagar en efectiu en comptes d'usar la targeta de crèdit. D'aquesta manera, es pot controlar millor la despesa i no caure en el parany de comprar allò que un no es pot permetre. Amb el mòbil com a mètode de pagament de la mà dels moderns *NFC, es torna una labor encara més complexa
Evitar publicitat consumista
Si tenim l'economia ajustada no ens deixem portar per la publicitat consumista. És preferible comprar allò que realment supose un estalvi i siga necessari.
Cistella de la compra
Planificar la cistella de la compra abans de fer-la i segons el pressupost que tinguem establit. Anar sense una llista clara de les coses essencials per a la llar i el menú del dia, pot derivar en què comprem més coses de les que necessitem, ja siga perquè ens entren pels ulls o perquè no tenim clar del tot què preparar. Un consell seria anar després d'haver menjat per a evitar que la fam guanye a les necessitats o realitzar la compra per internet, perquè molts supermercats disposen d'aquest servei a partir d'un cert preu.
Comparar preus
Comparar preus és important per a comprovar les variables qualitat/preu. Internet és una bona eina per a comprar per les ofertes que té. A més, cada supermercat és un món i realitzar un estudi de quin tipus de productes són més barats en cada supermercat, pot ser molt util per a dur a terme un major estalvi encara si cap. Per exemple (que no realitat), que la carn siga més barata en el *Lidl que en el *Mercadona i, per contra, que el detergent coste més en el segon que en el primer.
Educació en estalvi
Educar a tota la família, inclòs xiquets en aquest assumpte de l'estalvi. L'economia familiar és cosa de tots els seus membres.
Visualització
És important que es visualitze l'estalvi que cada setmana, cada mes, vaja fent la família. Això motivarà que, de cara al futur, es mantinga aquest interés per arribar a fi de mes i a emprar els diners en les qüestions que realment tinguen interés per al conjunt de la família.
Consulta la notícia original ACI