Actualitat Notícies

Els consumidors compren productes de pitjor qualitat i en menys quantitat
Els consumidors compren productes de pitjor qualitat i en menys quantitat

Amb els preus dels aliments en una espiral de creixement que sembla no tindre fi, omplir la cistella de la compra es fa cada vegada més costa amunt fins i tot quan es tracta d'adquirir els productes més bàsics i de consum diari. La inflació es nota en les butxaques dels ciutadans i això està influint directament en els seus hàbits de consum tal com mostra un informe elaborat per l'Organització de Consumidors i Usuaris.

Els espanyols estem optant per comprar i per tant consumir menys aliments tan bàsics com el peix, la carn o l'oli, que tractem de substituir per altres opcions més econòmiques.

De fet, en els últims dotze mesos el preu de l'alimentació ha pujat més d'un 10% en termes generals, xifra que augmenta fins a un 24% si ens fixem en l'evolució des de fa dos anys. Després de l'anàlisi entre més de 1.500 usuaris i analitzant sis grups d'aliments bàsics (oli d'oliva, carn, peix, verdures, fruites i lactis), més del 80% de les persones van respondre afirmativament a la pregunta sobre si l'alça de preus havia influït a l'hora de comprar menor quantitat o adquirir alternatives de pitjor qualitat almenys en un dels sis productes bàsics esmentats anteriorment.

El 23% de la mostra seleccionada per a l'estudi assegura haver fins i tot canviat els seus hàbits dels sis productes -carn, peix, oli d'oliva, fruita, verdura fresca i lactis- i només el 16% afirma no haver modificat els seus hàbits respecte a cap d'ells.

Peix i oli d'oliva

El peix és el producte més afectat pel consum respecte a la pujada de preus, ja que un 60% compra ara menor quantitat de peix que fa un any i quasi el 20% opta per comprar peixos de menor qualitat. També el consum de carn s'ha vist afectat per la tendència alcista i la inflació dels preus en els lineals del supermercat, un 54% ha optat per reduir el seu consum i quant a l'oli d'oliva, un dels productes que més s'ha encarit, el 53% assegura que consumeix ara menys oli d'oliva que l'any passat.

La fruita i la verdura no es deslliuren del descens a l'hora d'omplir el carro, ja que són la meitat els que consumeixen menys fruita i verdura. Finalment, del grup d'aliments analitzat, els lactis són els menys damnificats quant al seu consum per l'increment de la inflació, ja que el 30% de les llars compra ara una mica menys que l'any passat.

Menor qualitat

Com es fa la compra? Este informe reflecteix a més que una part important de les persones que han participat en l'anàlisi de la tendència de consum han decidit consumir alternatives de menys qualitat, per exemple compren oli d'oliva bàsic en comptes de verge o verge extra, opten per carns més barates com a conill o pollastre en comptes de vedella, sorell en comptes de tonyina, compren més lactis i fruites i verdures de temporada o de menor qualitat amb uns preus més ajustats.

Així mateix, els congelats suposen un aliat a l'hora de comptar amb opcions barates sobre la taula, ja que les verdures congelades són molt més econòmiques que les fresques (de mitjana un 44%), i el mateix succeeix amb el peix. Això sí, cada vegada es miren i es comparen més els preus per a donar amb el supermercat més barat que pot traduir-se en un alleujament per a la butxaca a l'hora de fer la compra setmanal.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2025 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías