Actualitat Notícies

L'estalvi de les famílies s'esgota: es redueix a la meitat per la inflació i anticipa una frenada del consum
L'estalvi de les famílies s'esgota: es redueix a la meitat per la inflació i anticipa una frenada del consum

L'estalvi addicional que els espanyols van preservar en 2020 i 2021 per l'efecte de la pandèmia en el consum s'està esgotant. En 2022, les famílies van haver de tirar d'aqueix romanent per a poder mantindre el nivell de consum i afrontar una pujada de preus sense precedents -la inflació va tancar l'any amb un increment mitjà del 8,4%-, amb el que la taxa d'estalvi va caure a la meitat de 2021 i es va situar per davall de la mitjana històrica.

Segons les dades de l'INE, la taxa d'estalvi dels espanyols es va situar en mitjana en el 8,9% entre 2008 i 2013, en els pitjors anys després de la crisi financera; mentre que durant el període de recuperació posterior, entre 2014 i 2019, es va reduir lleugerament fins al 6,7%, animada per la recuperació del consum.

2020 i 2021 van ser excepcions en aquesta tendència, ja que les restriccions administratives -els confinaments i els tancaments- van impedir a les famílies gastar amb normalitat, d'aquí ve que els seus estalvis cresqueren considerablement. La taxa d'estalvi va pujar fins al 17,8% de la renda disponible bruta de les famílies i, en 2021, va baixar a mesura que es recuperava l'activitat encara que va seguir per damunt de l'històric, en el 13,8%.

L'any 2022, no obstant això, ha marcat un punt d'inflexió. La pujada de preus que asfixia a les famílies i l'augment dels tipus d'interés dut a terme pels bancs centrals per a intentar atallar la inflació els ha portat a tirar d'aqueixos estalvis per a poder afrontar el mateix nivell de consum però a preus molt més alts, d'aquí ve que els experts pronostiquen una baixada considerable de l'estalvi.

Mancant conéixer les dades oficials de l'INE, *Funcas preveu que la taxa d'estalvi haja descendit fins al 5,7% en 2022 i que continue retallant-se en 2023 i 2024, fins al 4,8% i 4,9%, respectivament. En el descens de la taxa d'estalvi ha influït també que la renda disponible bruta ha descendit un 1,1%, segons aquesta entitat, amb el que la quantitat d'ingressos de les llars ha sigut inferior.

'El matalàs acumulat durant 2020 i 2021 ha deixat de créixer, encara que probablement la seua existència, al costat de la favorable evolució de l'ocupació, és el que ha permés que el consum s'haja sostingut malgrat la pèrdua de capacitat adquisitiva de les llars, a costa d'una reducció substancial de la taxa d'estalvi', explica *Funcas.

BBVA *Research també constata que 'l'estalvi acumulat durant la pandèmia comença a absorbir-se', ja que 'davant l'increment de la inflació i dels tipus d'interés, les famílies han començat a utilitzar l'excés de recursos que van acumular en el confinament'. Això els ha permés comprar habitatge, anticipant-se a més pujades dels tipus d'interés, pagar part del seu deute o renegociar-la a termes més favorables.

'S'estima que les amortitzacions d'hipoteques haurien augmentat des dels 4.500 milions d'euros, en mitjana per mes, entre maig i desembre de 2021 a l'entorn dels 6.000 milions en el mateix període de 2022', expliquen, la qual cosa demostra que algunes famílies han utilitzat part de la seua renda per a reduir la càrrega de la seua hipoteca en lloc de destinar-la a l'estalvi.

Segons els seus experts, la taxa d'estalvi podria haver baixat fins al 7,5% de la renda bruta disponible de les famílies en 2022, considerablement per davall del nivell aconseguit en 2020 i inferior al de 2019. 'Les llars semblen acceptar taxes d'estalvi més baixes, amb la condició de mantindre el consum, probablement tirant de l'excés de riquesa acumulat durant la pandèmia', apunten.

No obstant això, atés que aqueixos estalvis estan esgotant-se, és previsible que la inflació comence a fer mossa en el consum privat: les famílies es veuran obligades a consumir menys, atés que els preus no baixen i que ja no disposen de tant de matalàs del qual tirar. Per això, BBVA *Research preveu que el consum passe de créixer un 4% en 2022 a avançar tan sols un 0,2% en 2023 i un 1,7% en 2024.

Aquesta frenada en el consum, al seu torn, podria refredar l'activitat econòmica -és un component fonamental del PIB, al qual projecten un augment del 0,6% enguany- i, en conseqüència, desaccelerar la pujada dels preus, ja que si les empreses venen menys es veuran obligades a baixar el preu per a fomentar les compres, la qual cosa en definitiva podria ajudar a contindre la inflació -que, segons els seus càlculs, tancarà l'any amb una alça mitjana del 4,8%-.

Distribució de l'estalvi

El Banc d'Espanya confirma també que la taxa d'estalvi dels espanyols ha anat caient des de 2021 fins a situar-se en el tercer trimestre de l'any passat en nivells inferiors als observats abans de la pandèmia, però recorda que aqueix estalvi que es va acumular en 2020 i 2021 no es va distribuir de manera homogènia entre totes les famílies.

D'una banda, perquè les restriccions imposades van afectar més els patrons de consum de les llars de major renda, en la cistella de la qual pesa més el consum en hostaleria i oci; i, per un altre, perquè les seues rendes es van ressentir en menor mesura que les de les llars de menors rendes, ja que, els individus de rendes baixes tenen un pes més elevat en l'ús d'aquells sectors que es van veure més afectats per la crisi sanitària.

'Com a resultat, una proporció molt elevada de la borsa d'estalvi extraordinària acumulada durant la pandèmia es va concentrar en les rendes més altes, la propensió marginal de les quals a consumir és menor. Per tant, és probable que, a futur, una part important d'aquest estalvi no es destine al consum, sinó que es mantinga en els actius en els quals es va materialitzar', assenyala el supervisor.

Part de la baixada de la taxa d'estalvi es deu al fet que les rendes mitjanes ho utilitzen per a capejar la inflació i, una altra part, al fet que les rendes altes decideixen utilitzar aqueix estalvi per a amortitzar deute o per a canalitzar-lo a altres inversions com les immobiliàries.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías