Actualitat Notícies

Guia per a comprar llegums

A Espanya, la Piràmide de la Nutrició Saludable de la SENC de 2015 (criticada per alguns dietistes-nutricionistes) situa als llegums a la base de l'alimentació i recomana el consum de “2-3 racions o més a la setmana”, la qual cosa equival a 140-210 grams, molt lluny dels 60 grams per setmana que consumim en 2016. I la Piràmide NAOS publicada en 2008 pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les inclou entre els aliments que cal consumir diverses vegades per setmana.

A nivell internacional, les Guies Dietètiques per als Americans 2015-2020 publicades pel USDA, estableixen una recomanació d'uns 300 grams a la setmana, i el famós Plat Saludable de l'Escola de Salut Pública d'Harvard inclou els llegums en els aliments vegetals, que han de suposar la major aportació de la dieta, mentre que la piràmide de l'alimentació saludable d'Austràlia recomana el consum de cinc racions de verduraso llegums cada dia.

Les notícies sobre el consum de llegums a Espanya no són bones, i les dades indiquen que cada any que passa disminueix la seva ingesta. L'Estudi Nacional de Nutrició i Alimentació ENNA-3 de l'any 1991 ja recollia com la ingesta per persona s'havia reduït de 41 grams al dia en 1964 a 20,2 grams en 1991. I aquesta tendència ha continuat: segons dades de Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, en 2016 el consum va ser de 8,5 grams al dia (menys de 60 grams per setmana). És a dir, gairebé cinc vegades menys.

Per posar-ho en context pot ajudar una altra dada: el consum de xocolata per persona en 2016 va ser de 10,2 grams cada dia, la qual cosa significa que mengem més xocolata –un aliment superflu i poc saludable– que llegums, i les principals entitats de referència i les guies dietètiques recomanen un consum molt per sobre del que tenim actualment.

En aquest context, té sentit que l'ONU declarés 2016 com l'Any Internacional dels Llegums per sensibilitzar a la població de la importància d'aquestes llavors, no solament en l'alimentació, sinó també en la biodiversitat i sostenibilitat ambiental.

El problema no és solament el baix consum de llegums, sinó que aquestes han estat substituïdes per altres aliments amb menor valor nutricional com els aliments processats. Incrementar el consum de llegums aporta un benefici doble: s'obtenen els seus nutrients i es desplacen aliments poc saludables.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías