Actualitat Notícies

Huit de cada deu consumidors volen poder decidir quines dades personals de salut comparteixen
Huit de cada deu consumidors volen poder decidir quines dades personals de salut comparteixen

Huit de cada deu consumidors, en concret el 81%, volen poder decidir quines dades personals de salut comparteixen, a qui li donen accés i amb quin objectiu. A més, quatre de cada deu estan “molt preocupats” pel seu possible robatori.

Així ho revela una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), al costat de Euroconsumers, a una mostra representativa de la població espanyola d'entre 18 i 74 anys per a conéixer les seues “preferències i objeccions” sobre privacitat i dades de salut, segons va precisar aquest dijous l'associació espanyola en un comunicat.

L'enquesta revela que més de dos terços dels consumidors espanyols volen obtindre “un retorn” a canvi de compartir les seues dades de salut, de manera que el benefici generat per les empreses mitjançant l'ús dels mateixos es reflectisca en “una major accessibilitat i assequibilitat dels serveis sanitaris i medicaments”, tal com opina el 68% de consultats.

Després de puntualitzar que els usuaris són “molt conscients del sensibles i valuosos que són les seues dades de salut”, l'organització va subratllar que l'enquesta també revela que els consumidors veuen els beneficis de compartir aquesta informació via plataformes ‘en línia’, “si són les dades que ells indiquen i són compartits amb els organismes de la seua elecció”.

Els “principals beneficis” que perceben és la millora del seguiment mèdic (37%), la facilitació a l'accés de l'historial mèdic disminuint el risc de la pèrdua de documents (36%), al desenvolupament de nous o millors sistemes de diagnòstic (36%) i a l'accés dels pacients als tractaments en tots els països de la UE (34%).

En paral·lel, existeix una “gran preocupació” pel possible robatori de dades (44%) per part de delinqüents o estafadors o per l'accés no autoritzat a les seues dades per part d'empreses, assegurances mèdiques o anunciants (42%).

En aquest punt, poc més de la meitat (58%) es va mostrar disposat a facilitar que un professional de la salut accedisca als registres dels pacients si necessiten tractament en un altre estat membre i un 18% no voldria donar accés a les seues dades de salut en altres països de la UE.

Els enquestats estan disposats a compartir les seues dades de salut amb el seu metge d'Atenció Primària (84%), però només el 9%, 8% i 7% estaria disposat a compartir aquestes dades per a fins d'investigació amb companyies d'assegurances, companyies d'aplicacions de benestar o salut i empreses de tecnologia digital, respectivament. Pel que respecta a la indústria farmacèutica, només el 17% es va mostrar obert a compartir les seues dades amb ella per a la investigació.

De fet, un 51% dels consultats va considerar que les seues dades de salut només hagueren de ser accessibles per a investigació científica mitjançant “consentiment explícit”. No obstant això, en el cas de dades “molt sensibles”, com la informació genètica, el percentatge d'enquestats que veu “necessària” la sol·licitud del consentiment explícit va augmentar al 67%.

Amb tot, el 88% usa alguna aplicació de salut i solo el 20% dels usuaris de portals i plataformes de salut en línia han modificat la seua configuració de privacitat ja siga per a limitar o per a donar accés complet a les seues dades personals. Un 13% hauria ajustat el seu nivell de privacitat, però “no sabia com fer-ho o li resultava impossible fer-ho”, segons l'OCU.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías