Actualitat Notícies

Loteria: comprar i compartir sense problemes
Loteria: comprar i compartir sense problemes

Compartir loteria per Nadal és un costum molt difós. Però, què ocorre si tens una participació en un bitllet agraciat i no reps el teu premi? Per a no temptar a la mala sort i evitar problemes, t'expliquem com comprar loteria amb garanties, com compartir sense embolics i com cobrar els diners. I també en cas de pèrdua, robatori o deterioració del bitllet.

Loteria: I si enguany toca?

Compartir loteria és una tradició nadalenca més. Família, amics, companys de treball, coneguts... tots compartim alguna participació comprada o regalada. Abans del sorteig tot són enhorabones. Després ve la decepció del qual perd, l'alegria dels pocs afortunats que guanyen i, en algunes ocasions, els problemes per a repartir els guanys.
 

Compra en línia de loteria

Cada vegada són més les persones que s'animen a comprar la loteria per Internet, en lloc d'acudir a una administració a comprar un dècim en paper.

  •  Assegura't que compres el bitllet solament en pàgines oficials d'una administració de loteria autoritzada.
  •  També pots fer-ho directament en la web de loteries i apostes de l'Estat. En eixe cas hauràs de triar un punt de venda associat, que pot ser qualsevol de les administracions de loteria que hi ha a Espanya.
  •  En comprar en línia rebràs un comprovant electrònic dels dècims adquirits: eixe document electrònic té la mateixa validesa legal que el dècim en paper i acredita que eres el propietari del dècim. Els desens originals es depositen en la caixa forta de l'administració de loteria.

Com compartir loteria amb seguretat

Un dècim de Loteria és un document al portador. Si està premiat, el premi el rep qui té el bitllet en el seu poder. Però, i si és un dècim compartit?
Les participacions, millor per escrit

Per a evitar això del qual part i reparteix es queda amb la millor part i compartir sense embolics, té en compte aquests consells:

  •  Si comparteixes loteria, n'hi ha prou que el depositari del dècim el fotocopie i entregue a cada participant una còpia signada (amb el nom i el DNI del depositari) en la qual s'indique que tal persona juga en eixe número, sèrie, fracció i sorteig, una quantitat d'euros determinada.
  •  També se sol enviar una foto del dècim per email o per WhatsApp. Els missatges de WhatsApp poden ser una prova, sempre que apareguen les dades del depositari, els participants i la participació de cadascun. No obstant això, si l'altra part impugna eixa prova per considerar que s'ha manipulat, caldria demostrar-ho.

Compartir loteria en matrimoni

A vegades un membre de la parella decideix cobrar pel seu compte el dècim i no compartir els guanys. És un conflicte bastant comú en situacions de ruptura. És convenient saber que:

 Si el matrimoni és en de guanys, es reparteix el 50% per a cadascun.
 Per contra si el règim econòmic és de separació de béns, el premi és del qual l'ha comprat, llevat que es puga acreditar que s'ha comprat a mig fer.

Què fer si perds un bitllet de loteria (o el roben)?

En cas de pèrdua o robatori del dècim és fonamental denunciar-lo davant la Policia Nacional o Guàrdia Civil del lloc on va ocórrer el fet.

En la denúncia has de fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves (fotos o fotocòpies del dècim), identificant clarament el document número, sèrie i fracció. A més, cal comunicar per escrit el fet a l'organisme Loteries i Apostes de l'Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolga qui és el vertader amo.

On i com cobrar el premi?

A l'hora de cobrar un premi compartit cal identificar en el banc a cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, els bancs poden abonar el premi sencer (després de descomptar l'import pel qual es tributa) en el compte de la persona que ja és titular d'un compte en eixe banc i que després repartirà segons el convingut. El mínim pel qual es tributa és de 40.000 euros.

Mai has de cobrar-ho tot un sense identificar als altres participants, ja que en repartir-ho pot semblar que estàs donant els diners, la qual cosa obligaria al pagament de l'impost de donacions.

Si el premi és inferior a 2.000 euros podràs cobrar-lo en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries. A partir d'eixa xifra hauràs de cobrar-ho en una de les entitats bancàries col·laboradores, que pot trobar en la web de Loteries i Apostes de l'Estat. Aquests bancs no podran cobrar cap comissió, ni exigir contraprestació.

Si el dècim és compartit, cal tindre en compte que Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedisca del mínim exempt de 40.000 euros per cada dècim, no per cada persona agraciada. És a dir, es descompta l'impost i després es reparteix la quantitat neta entre els partícips. El premi no es declara en l'IRPF, els rendiments que genere, sí.
I si vaig comprar el dècim en línia?

Si has comprat el dècim premiat per Internet, i el premi és inferior a 2.000 euros, t'ingressaran l'import de manera automàtica en el teu compte d'usuari: posteriorment podràs transferir-ho al compte bancari que desitges.

Els premis superiors a 2.000 euros, encara que els comprares en línia, només és possible cobrar-los en una entitat bancària que siga col·laboradora de Loteries i Apostes de l'Estat. Per a això hauràs de posar-te en contacte amb l'administració de loteries en la qual està depositat el teu dècim premiat, ja que serà necessari que acredites la identitat.

Com evitar problemes amb la loteria

  •  Guarda els teus dècims i fes fotocòpies de l'anvers i del revers.
  •  Si comparteixes dècims, fes-ho constar per escrit o en un suport durador; les paraules se les emporta el vent i en cas de conflicte no serveixen com a prova.
  •  Si encarregues o intercanvies desens sencers, procura recollir-los i pagar-los abans del sorteig.
  •  Si es perd el número, denúncia en la comissaria de policia i en Loteries i Apostes de l'Estat.
  •  Si el dècim es desbarata, per exemple perquè es cola en la llavadora, cal enviar-lo a la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat, que determinarà si es pot cobrar el premi. I si està molt irrecognoscible, serà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre la que es pronuncie. En eixos casos, no intentes recompondre-ho i entrega-ho en un sobre de plàstic.
  •  I en el pitjor dels casos… Els tribunals atenen altres proves per a dictar l'abonament del premi: el fet que ningú el reclame, l'anàlisi dels fragments, el testimoniatge del venedor.
Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías