Actualitat Notícies

Microcrèdits usuraris, molta cura!
Microcrèdits usuraris, molta cura!

Els microcrèdits ràpids poden resultar temptadors, però estan molt lluny de ser la solució als teus problemes. Et cobren interessos abusius, i no sols ho diem nosaltres, sinó també la justícia.

Necessites diners amb urgència, no gaire, però per a eixir de la dificultat… i trobar una empresa que t'ofereix 300 euros sense interessos, sense preguntes, per a tindre immediatament en el teu compte i amb 30 dies per a retornar-lo et sembla una solució. Però en realitat és un parany. No caigues en ella!

Pocs diners, poc temps, molts interessos

En OCU portem temps advertint del perill que suposa acudir a alguna de les moltes empreses de préstecs ràpids que han proliferat en els últims anys.

Aquestes empreses ofereixen crèdits de molt xicotetes quanties, normalment no més de 600 euros.

Els diners prestats es retorna en terminis molt curts.

Darrere de tantes facilitats s'amaguen unes condicions totalment desaconsellables, abusives: per un crèdit de 300 euros durant 30 dies, en molts casos cobren comissions que superen els 90 euros, la qual cosa suposa pagar una *TAE que ronda (o fins i tot supera) el 3.000%.

Aqueix préstec és usura

Aquests interessos dels microcrèdits són clarament usuraris. I ja hi ha diverses sentències que ho han establit així.

L'Audiència Provincial de La Corunya de 14 de desembre de 2021 va declarar nul per existència d'usura un préstec de l'entitat Twinero amb una TAE de 1.981%. Twinero també ha sigut condemnada pel mateix motiu per les Audiències Provincials de Salamanca, Barcelona, Burgos, Madrid, Badajoz i Astúries, entre altres.

 I no és l'única: ocorre el mateix amb altres entitats d'aquest tipus, però no sembla que aquestes decisions judicials els afecten, perquè continuen oferint préstecs per internet amb TAEs desproporcionades i en molts casos superiors a les aplicades en alguns els préstecs pels quals ja han sigut condemnades: Twinero, per exemple, continua oferint obertament préstecs amb una TAE de 3.752%

OCU demana informació i protecció a l'usuari

Com pot ser això? Doncs perquè tenen total impunitat per a actuar: amb la normativa actual, els consumidors han d'acudir als tribunals si volen aconseguir que es declare abusiu l'interés que paguen. A més, les empreses que concedeixen aquests microcrèdits i préstecs ràpids no són entitats de crèdit, i no estan subjectes a la supervisió del Banc d'Espanya, ni la seua activitat està sotmeses a cap regulació.

Per a OCU, és necessari regular això i demanem, amb urgència, una normativa:

  • Que establisca percentatges o límits que permeten determinar a partir de quin tipus d'interés ha de considerar-se que una operació de crèdit té caràcter usurari.
  • Que regule l'activitat d'aquestes empreses, que ara mateix estan exemptes de control.
  • Les seues activitats són molt perjudicials per a molts usuaris que, acuitats per la necessitat, cauen cada dia en el parany dels interessos abusius.

Consulta la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías