Actualitat Notícies

Oli d'oliva verge extra?
Oli d'oliva verge extra?

Es venen com a oli d'oliva verge extra productes que no pertanyen a aquesta categoria: OCU denuncia aquest engany al consumidor, i t'informa de quins són les millors marques d'oli.

OCU ha realitzat una anàlisi de 41 marques d'oli d'oliva verge extra (*AOVE). La bona notícia?, que hi ha productes de molt bona qualitat a bon preu. La dolenta? que la meitat de les mostres analitzades no compleixen els requisits de la norma europea que regula la comercialització de l'oli per a ser considerades oli d'oliva verge extra: són simplement oli d'oliva verge (AOV), una categoria inferior, més barata.

Oli d'oliva verge extra... o verge a seques?

Tots coneixem les bondats de l'oli d'oliva, especialment les de l'oli d'oliva verge extra (AOVE), un producte de gran qualitat, autèntic or líquid. La categoria “Extra” es refereix a olis de qualitat realment superior i sense defectes: solament els que pertanyen a aqueixa categoria són AOVE.

Perquè un oli puga ser qualificat i venut com a verge extra ha de superar una prova sensorial, realitzada en un panell acreditat i amb una metodologia específica que estableix el propi reglament: aqueixa valoració organoléptica, tan important com la resta de l'anàlisi, és indispensable per a determinar si un oli és verge extra.

Comparant 41 AOVE

Hem analitzat 41 mostres d'oli d'oliva verge extra, productes de gran consum, no olies "gourmet" o *premium.

Com sempre fem, seguim escrupolosament el Reial decret 538/2015 que regula la realització d'estudis i anàlisis comparatives de productes d'alimentació: aquesta norma obliga a realitzar les anàlisis en laboratoris acreditats, permet realitzar a la indústria anàlisis contradictòries, i en casos d'incompliment legal permet la realització d'una anàlisi *dirimente: açò ha succeït en aquest cas, moltes de les mostres han sigut analitzades fins a tres vegades, fins a arribar als resultats que avui publiquem.

Uns resultats que no deixen lloc a dubtes: els olis analitzats no presenten problemes en paràmetres com l'autenticitat (és a dir, no s'han barrejat amb altres olis), la qualitat o la cura del fruit. No obstant açò l'anàlisi sensorial és el que marca les diferències, en revelar que 20 productes no reuneixen les propietats que han de tenir els olis d'oliva verges per a ser "extra". Altres 21 sí ho fan i són productes de molt bona qualitat:

D'entre tots els olis destaca com a Millor de l'Anàlisi *Oleoestepa Oli d'Oliva Verge Extra, un producte excel·lent, però no és l'únic: hi ha *AOVE molt bons a preus interessants, amb el que el consumidor té on triar.

La meitat dels olis no són el que diuen

Lamentablement, no tot són bones notícies per als consumidors: la nostra anàlisi ens ha permès comprovar que 20 productes no són realment el que diuen ser.

Encara que totes les de les marques venen el seu producte com *AOVE, amb els resultats en la mà comprovem que en la meitat dels casos l'oli que venen és d'una categoria inferior: estan enganyant al consumidor. No estem parlant d'un problema de salut pública ni de seguretat alimentària, però sí d'un es tracta d'un frau en etiquetatge, doncs el consumidor creu estar comprant alguna cosa diferent al que és. A més, de mitjana el *AOVE és entre 0,4 i 0,5 euros per litre més car que el *AOV.

En vista d'açò, des d'OCU hem denunciat a les marques que incompleixen la normativa davant les seues respectives Comunitats Autònomes, que són els qui tenen competències en matèria d'inspecció i sanció, i esperem que es prenguen mesurades.

El nostre objectiu amb aquestes anàlisis és millorar el mercat, que els productes que comprem siguen de qualitat i, molt important, siguen realment el que diuen ser. El consumidor no mereix menys, i és per a ell per a qui treballem.


Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías