Actualitat Notícies

Oli de palmell: consum, mites i realitat
Oli de palmell: consum, mites i realitat

De fet, el consum d'oli de palmell fresc està associat a beneficis per a la salut per la concentració de vitamines A i I. No obstant això, una vegada refinat, i aquesta és la manera en la qual es consumeix, té efectes negatius en l'organisme i en la salut. El principal problema està en els àcids grassos que ho componen. De fet, l'àcid palmític, un component de l'oli de palmell, és una dels pitjors greixos que existeixen. Segons dades de l'OCDE, en la Unió Europea cada persona consumeix de mitjana gairebé 60 quilos d'oli de palmell a l'any.

L'oli de palmell està present en galetes, brioixeria, cereals, snacks, marganinas, pa torrat, xocolates, gelats, menjar precuinat, en pastilla de brou, gominolas, llets de continuació i en cosmètics. El seu consum no està per tant lliure de polèmica. De fet en alguns supermercats s'ha iniciat una campanya de retirada de productes que continguin aquesta substància. Però és barat i aporta als aliments un sabor i una fusió com cap altre oli.

Perquè es consumeix?

A pesar que la seva ingesta no està recomanada és l'oli que més s'utilitza. Són varis els motius que porten a la indústria a utilitzar-ho sense control. D'una banda està que és més econòmic en comparació d'altres greixos o olis.

I d'altra banda és molt versàtil ja que tenen una peculiar temperatura de fusió que ho fa romandre sòlid a temperatura ambienti. A pesar que existeixen substituts, per exemple l'oli de soia o qualsevol altre oli hidrogenat, no resulta igual que econòmic que els derivats de l'oli de palmell.

Nociu per a la salut, dolent per al Medi ambient

Per si això fos poc, el consum d'oli de palmell també és dolent per al Medi ambient. L'oli de palmell és un tipus d'oli vegetal que procedeix d'un arbre originari d'Àfrica, el Elais guineensis. La planta necessita altes temperatures, humitat i abundants pluges. El clima ideal de la selva.

Però en resultar tan rendible, s'han talat centenars d'hectàrees de selva per donar pas al palmell. El seu cultiu està acabant per tant amb l'hàbitat d'espècies com el tigre de Sumatra i l'orangutan. A més, també causa la desforestació països com Malàisia i Indonèsia i ja s'aquesta estenent a altres països productors.

El camí cap a una alimentació sana comença per consumir productes naturals i a poder ser que no estiguin fabricats amb ingredients perjudicials per a la salut. De moment no hi ha cap llei que prohibeixi el seu ús o consum. És qüestió de responsabilitat de cadascun el no comprar ni consumir, en la mesura del possible, productes que continguin aquesta substància.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías