Entrada de l'esdeveniment de Món Crypto en el Wizink Center de Madrid el passat estiu, on es van donar cita quasi 7.000 persones.Kiko Huesca
Nou membres de l'organització de consumidors BEUC, que agrupa les principals entitats europees, han presentat una denúncia davant la Comissió Europea i les autoritats de consum contra algunes de les principals xarxes socials —Instagram, YouTube, TikTok i Twitter—, per facilitar la promoció enganyosa de criptomonedas. Les associacions, entre les quals es troben les espanyoles OCU i Asufin, al·leguen que les companyies propietàries d'aquestes xarxes “són responsables de permetre que es multipliquen en les seues plataformes anuncis enganyosos de criptoactivos, tant a través de publicitat com de *influencers”. Això és, creuen que han d'assumir responsabilitats per no posar barreres a una pràctica comercial que consideren deslleial, en exposar als consumidors “a la pèrdua d'importants quantitats de diners”.
A més de l'OCU i Asufin, recolzen la petició entitats de Dinamarca, França, Grècia, Itàlia, Lituània, Portugal i Eslovàquia. Els demandants reclamen a les propietàries de les xarxes socials unes polítiques publicitàries més estrictes sobre la publicitat de *criptomonedas, adoptar mesures per a evitar que els *influencers enganyen els consumidors i l'obligació d'informar la Comissió Europea sobre si les seues mesures de protecció als consumidors són eficaços contra aquestes pràctiques. “A causa de la seua alta volatilitat i naturalesa especulativa, el criptoactivo continua sent un producte d'inversió d'alt risc no apte per a molts consumidors. A diferència de les inversions tradicionals, les criptomonedas no estan recolzades per actius tangibles, i es basen principalment en l'especulació”, assenyala el text publicat aquest dijous per les organitzacions. “També està provat i documentat que les *criptomonedas poden exposar als consumidors a estafes i pràctiques comercials deslleials que provoquen grans pèrdues financeres”, afigen.
Al costat de la reclamació han presentat un document amb nombroses proves. Entre elles, captures de pantalla d'Instagram on apareixen frases com “el nombre de milionaris bitcoin s'ha doblegat” i “les quatre criptomonedas que multiplicaran per 100 en 2025″. De Twitter, on pot veure's a Cristiano Ronaldo anunciant que s'associa amb la plataforma de criptomonedas Binance. I de TikTok: “com les criptomonedas et faran milionari”. Fins a quin punt calen aquests missatges de riquesa ràpida i fàcil? Des del *BEUC recorden que en l'eurobaròmetre d'octubre de 2022, un 5% dels europeus afirmava prendre decisions financeres basant-se en informació rebuda a través de xarxes socials i influencers.
A Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja va prendre mesures al gener passat per a contextualitzar la publicitat de les criptomonedas, obligant les empreses que animen a invertir en aquests productes no regulats a través de campanyes massives —dirigides a més de 100.000 persones— a sol·licitar autorització almenys 10 dies abans de la seua execució per a garantir que la informació siga “clara, equilibrada, imparcial i no enganyosa”. També a incloure en totes les comunicacions comercials en un lloc visible el missatge: “La inversió en criptoactivos no està regulada, pot no ser adequada per a inversors minoristes i perdre's la totalitat de l'import invertit”. A més, la CNMV va advertir públicament al futbolista espanyol Andrés Iniesta per fer publicitat de Binance en Twitter a les seues més de 25 milions de seguidors.
L'acció de les organitzacions de consumidors arriba en un moment delicat per al sector. els Estats Units ha llançat aquesta setmana una ofensiva contra les plataformes de criptomonedas més poderoses que operen al país, Coinbase i Binance, a les quals acusa d'incomplir les lleis del mercat de valors i per tant, d'enriquir-se il·lícitament. Els reguladors han extremat els controls després del fiasco de FTX, la plataforma amb seu a Bahames que va col·lapsar deixant a milers i milers de clients sense els seus estalvis.
Consulta la notícia original ACI