En el vertiginós món del comerç electrònic, on les transaccions digitals han cobrat protagonisme en la vida quotidiana, les regulacions i normatives exerceixen un paper crucial en la protecció dels consumidors i el correcte funcionament dels mercats. És en aquest context que la proposta de la tercera Directiva de Serveis de Pagament (PSD3) emergeix com un punt d'inflexió en el panorama financer europeu.
La Directiva de Serveis de Pagament (PSD) és una legislació que té com a objectiu establir un marc jurídic comú per als serveis de pagament a la Unió Europea. La versió inicial, PSD1, va ser adoptada en 2007 i succeïda per la PSD2 en 2015, buscant millorar la seguretat i promoure la innovació en l'àmbit dels pagaments electrònics.
La PSD3, com una evolució natural de les seues predecessores, pretén abordar les lliçons apreses i enfrontar nous reptes en l'ecosistema de pagaments digital, en constant evolució. La proposta legislativa té com a objectiu principal harmonitzar encara més les regulacions dins de la UE, augmentar la protecció del consumidor i estimular la competència i innovació en el sector financer.
Un dels pilars fonamentals d'aquesta Directiva de Pagaments és l'enfocament en la protecció del consumidor i la millora de la seguretat en les transaccions electròniques. La normativa proposada té com a objectiu reforçar els mecanismes d'autenticació dels usuaris, per a reduir el frau i assegurar la confiança en els pagaments en línia. De fet, destacaria que la PSD3 ha d'aconseguir una harmonització encara més profunda de les regulacions a la UE, amb el ferm propòsit d'elevar els nivells de protecció del consumidor i estimular una competència i innovació més robustes en el sector financer. Això serà possible gràcies a un enfocament proactiu en la protecció del consumidor i en l'enfortiment de la seguretat en les transaccions electròniques a través d'una sèrie de mecanismes meticulosament dissenyats. Alguns exemples són l'obligació que hi haja més transparència i claredat en les comissions que es cobren per part dels bancs als usuaris, o l'obligació de retornar l'import en cas de frau si es produeix un error en el mecanisme d'autenticació. En general, la normativa es compromet a elevar els estàndards d'autenticació dels usuaris per a reduir de manera significativa les taxes de frau i fomentar una confiança indestructible en els pagaments en línia i això, sens dubte, és un dels pilars clau d'aquesta normativa.
A més, la PSD3 podria establir pautes més clares per als proveïdors de serveis de pagament (PSP) per a evitar el frau o problemes amb les transaccions, la qual cosa brindaria una major tranquil·litat als consumidors i fomentaria encara més l'ús de mètodes de pagament electrònics.
Un altre aspecte crucial de la PSD3 és el seu enfocament a fomentar la innovació i la competència en el mercat de serveis de pagament. En reduir unes certes barreres i facilitar l'entrada de nous actors, la normativa podria impulsar la creació de solucions de pagament més eficients i personalitzades. En sintonia amb aquestes millores, s'espera que s'impulse el *Open *Finance com una palanca clau per a la disrupció positiva en la indústria. En obrir la porta a una major interoperabilitat i col·laboració entre diferents actors financers, els usuaris podran collir beneficis com a ofertes personalitzades, assessorament en la gestió financera personal, costos i comissions reduïts, i una experiència general més enriquidora.
Aquesta nova normativa representa una oportunitat única per a enfortir i modernitzar el sector de pagaments a la Unió Europea. El seu enfocament en la protecció del consumidor, la seguretat en les transaccions i el foment de la competència i innovació són passos en la direcció correcta.
No obstant això, és fonamental que els legisladors treballen en estreta col·laboració amb la indústria i els consumidors per a garantir que la PSD3 siga un marc efectiu i adaptable a les necessitats canviants del comerç electrònic. Només així es podrà impulsar una economia digital sòlida i segura, on els pagaments electrònics continuen sent una opció de confiança i convenient per a tots els europeus.
Consulta la notícia original ACI