Actualitat Notícies

Què és el dret de desistiment dels consumidors ratificat per la Justícia europea
Què és el dret de desistiment dels consumidors ratificat per la Justícia europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (*TJUE) ha ratificat aquest dijous una sentència en la qual dicta que un client no té per què pagar per un servei si l'empresa no li ha informat prèviament del seu dret a desistir, encara que ja s'haja prestat o comprat. Així s'ha pronunciat la Justícia europea després del cas d'un consumidor d'Alemanya que havia contractat un servei amb una empresa i, una vegada realitzat, va desistir del contracte. No va abonar la factura, ja que la companyia no li havia informat d'aquest dret.

Però, en què consisteix realment aquest dret i quan s'aplica? Com detallen des del Centre Europeu del Consumidor Espanya, 'el consumidor té dret a deixar sense efecte el contracte sense necessitat de justificar la seua decisió i sense penalització de cap classe'. En aquest sentit, el termini màxim per a poder exercir aquest dret serà de 14 dies naturals des que es rep el producte o s'executa el servei contractat.

En quins casos no es pot aplicar aquest dret?

D'aquesta manera, és obligació de l'empresari informar el consumidor sobre el dret de desistiment. I com es pot exercir? 'N'hi ha prou amb acreditar que es vol desistir de la compra o el contracte de qualsevol forma admesa en dret', indiquen en el departament de Consum de la Comunitat de Madrid. En tal cas, bastarà amb l'enviament del document de desistiment o la devolució dels productes.

En determinats suposats, com les compres 'en línia' o els contractes realitzats per telèfon o Internet, sempre hi ha possibilitat d'exercir aquest dret. No obstant això, segons el Centre Europeu del Consumidor Espanya, queden exceptuats d'aquest dret de desistiment:

La prestació de serveis, una vegada que l'execució del servei haja començat amb previ consentiment exprés del consumidor i amb el reconeixement per la seua part que és conscient que, una vegada que el contracte haja sigut completament executat per l'empresari, haurà perdut el seu dret de desistiment.

Pel subministrament de béns o la prestació de serveis el preu dels quals depenga de fluctuacions del mercat financer que l'empresari no puga controlar i que puguen produir-se durant el període de desistiment.

 • El subministrament de béns personalitzats conforme a les especificacions del consumidor.
 • El subministrament de productes que puguen deteriorar-se o caducar.
 • El subministrament de béns precintats, que hagen sigut oberts després del lliurament.
 • El subministrament de béns que després del seu lliurament s'hagen mesclat de manera indissociable amb altres béns.
 • El subministrament de begudes alcohòliques el preu de les quals haja sigut acordat en el moment de celebrar el contracte de venda i que no puguen ser entregades abans de 30 dies, i el valor real dels quals depenga de fluctuacions del mercat que l'empresari no puga controlar.
 • El subministrament d'enregistraments sonors, de vídeos o programes informàtics precintats que hagen sigut *desprecintados.
 • Premsa diària, publicacions periòdiques o revistes, amb l'excepció dels contractes de subscripció per al subministrament de tals publicacions.
 • Els contractes subscrits mitjançant subhastes públiques.
 • El subministrament de serveis d'allotjament per a fins diferents del de servir d'habitatge, transport de béns, lloguer de vehicles, menjar o serveis relacionats amb activitats d'esplai.
 • El subministrament de contingut digital que no es preste en un suport material quan l'execució haja començat amb el previ consentiment exprés del consumidor i usuari amb el coneixement per la seua part que en conseqüència perd el seu dret de desistiment.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		      W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías