Actualitat Notícies

Quins són els drets que tinc en ser comprador de béns o serveis en Internet?

Millorar la seguretat de les compres dels consumidors i ajudar al fet que els negocis tradicionals donin el salt al món digital és l'objectiu de la “Guia pràctica de compra segura en Internet”, afavorida per l'Agència Espanyola de Proteccion de Dades (AEPD), Institut Nacional de Ciberseguridad (INCIBE); Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutricion (AECOSAN) i la Policia Nacional.

Segons dades que va oferir Mar Espanya, directora de l'AEPD, el sector del comerç electrònic va facturar a Espanya 24.185 milions d'euros en 2016 i va superar els 6.700 milions d'euros en el primer trimestre de 2017. No obstant això, segons dades d'INE, la meitat dels usuaris d'internet que no han comprat online en l'últim any al·lega per a això una preocupació per la privadesa o la seguretat en el pagament.

La guia presentada agrupa els seus continguts en quatre blocs: quins aspectes s'han de tenir en compte abans de comprar o contractar un producte o servei online; recomanacions en cas que el ciutadà decideixi comprar; què drets i garanties li assisteixen després de completar la compra, i com reclamar en cas que sigui necessari. La publicació estructurada en fitxes, ja està operativa a les webs de les entitats promotores de la mateixa.

Un dels aspectes que aborda en profunditat són els drets d'aquest consumidor digital que ocasionalment realitza diferents compres a la xarxa. A aquest efecte des de l'AEPD destaquen aquells que afecten al consumidor que realitza compres online:

1-Conèixer la garantia de compra de l'article. Habitualment sol ser de dos anys. En el cas de productes de segona mà, si el comprador i el venedor no acorden una altra cosa, el termini es redueix a un. El consumidor té dret a rebre el producte en bon estat.

2-Productes defectuosos han de canviar-se. Aquest canvi de producte serà gratuït per al comprador i han d'incloure les despeses generades per la deficiència, en concret per les despeses d'enviament. Aquesta reparació o canvi de producte haurà d'aconseguir-se en un termini raonable.

En aquestes circumstàncies es pot optar a la reparació del bé, la seva substitució, una rebaixa del preu o la resolució del contracte amb devolució de l'import pagat.

3-Dret de desistiment. El contracte no es realitza. El consumidor pot solucionar el contracte i dir-li al comprador sense necessitat de justificació que ja no li interessa aquesta venda. En aquest cas, l'empresa online haurà de retornar els diners anticipats, sense despeses ni demores importants. Hi ha un termini de catorze dies màxim per fer aquest reemborsament des que el consumidor va informar de desfer aquesta compra.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías