Actualitat Notícies

Un consum responsable a les rebaixes

Des de l'OMIC de Sevilla ha fet una sèrie de recomanacions amb motiu de les rebaixes d'hivern, que a Andalusia comprèn oficialment el període del 7 de gener al 7 de març.

Entre altres qüestions, la regidor responsable de Consum, Belén Jiménez, ha recordat que el consumidor té una sèrie de drets, entre ells la reclamació en cas de conflicte amb l'establiment. Aquest, per la seva banda, ha de garantir unes normes mínimes de qualitat. Jiménez ha assenyalat que els consells són els mateixos de tots els anys i de cada temporada. “Cal tenir en compte que els drets de l'usuari no canvien durant tot l'any, independentment de si s'està o no en època de rebaixes” ha apuntat l'edil.

Entre les recomanacions de l'OMIC, s'insta al fet que els usuaris elaborin una llista amb els productes que es necessiten per ajustar-se al pressupost familiar, en honor d'evitar compres impulsives, sobretot en temps de crisi econòmica.

“Però és de summa importància -va concretar la regidor- tenir en compte que els articles han d'haver estat exposats en les tendes, almenys, un mes abans del començament de les rebaixes, i comprovar que en l'etiqueta apareix també el preu anterior de l'article”.

Altres consells que recomana l'oficina municipal són els de constatar que els productes no tinguin defectes o estiguin obsolets; realitzar compres en Internet en llocs segurs; a més de conèixer la política de devolucions de cada comerç i guardar els comprovants de pagament, tiquets de compra i garanties.

Com a última mesura, el consumidor pot reclamar en cas de conflicte amb l'establiment. En les oficines de l'OMIC (Casa Consistorial, Plaza de les Constitucions) es faciliten les gestions necessàries als consumidors que es trobin en aquesta situació.

Des de l'OMIC es recorda que quan un article té un defecte es pot exigir al venedor l'abonament de la compra, sense l'obligació d'acceptar xecs, vals ni canvis, tant si es va pagar amb targeta com si es va fer en efectiu. De fet, no s'han de confondre les rebaixes amb les vendes de promoció, saldos i liquidacions, ja que en el primer cas els articles obligatòriament han de ser d'igual qualitat que en qualsevol altra temporada si bé a un preu més baix. Es tracta de rebaixes d'articles de la temporada anterior, no de peces que per tenir tares, se'ls ha aplicat una baixada del seu cost original.

Quant a les compres per Internet, el més segur és fer-ho en pàgines adscrites al Sistema Arbitral de Consum. I, sobretot, quan s'introdueixin les dades bancàries cal comprovar que l'adreça del navegador comença per “https”, la qual cosa significa que es tracta d'una pàgina web segura (enfront de l'encapçalat comú: http).

A més de comprovar en tot cas el referent a canvis i devolucions de cada comerç, cal tenir en compte que en cas de deterioració, defecte d'origen o avaria en el producte, quan no es degui al seu desgast o mal ús, el comprador té dret al reemborsament dels diners o al canvi de l'article.

L'OMIC recomana guardar sempre els justificants de compra, factures i tiquets com a úniques garanties davant un possible canvi, devolució o reclamació. En aquest sentit, els certificats de garantia han d'estar emplenats, i cal tenir en compte que tots els béns de consum nous tenen dos anys de garantia, mentre que els de segona mà comprats en tendes expliquen, com a mínim, amb una garantia d'un any.

Quant a comprar en els establiments acollits al Sistema Arbitral de Consum, es garanteix que, en el cas de reclamació, la resolució no requerirà arribar als tribunals i serà ràpida, imparcial i gratuïta.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías