Actualitat Notícies

Un consumidor pot estalviar fins a 240 euros a l’any en combustible en funció del sortidor que triï, segons OCU
Un consumidor pot estalviar fins a 240 euros a l’any en combustible en funció del sortidor que triï, segons OCU

Assenyala que acabar amb el tram autonòmic acabaria amb les diferències de preu, però suposaria un augment important per a aquests consumidors

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

Un consumidor pot estalviar fins a 240 euros a l'any en combustible depenent de la gasolinera que triï per repostar, segons un informe realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Segons les dades de l'associació, per a un vehicle que recorre uns 20.000 quilòmetres a l'any i consumeix uns 7 litres als 100 quilòmetres, repostar habitualment en una gasolinera d'una cadena amb bons preus pot suposar un estalvi anual de 237 euros per a gasolina 95, de 240 euros per diesel, de 274 euros pel diesel millorat i de 330 euros per a gasolina 98.

En el cas del combustible GLP (gas liquat del petroli), els estalvis són molt menors que en els altres carburants, uns 87 euros, ja que la possibilitat d'estalvi entre diferents cadenes és com a molt del 9%.

Segons l'estudi, realitzat entre més de 9.700 estacions de servei i en el qual s'han manejat més d'1,6 milions de preus, existeixen dos factors principals que influeixen en el preu final del carburant i que marquen que aquests siguin diferents entre unes províncies i unes altres. D'una banda, el fet que en aquesta província s'apliqui el tram autonòmic de l'Impost d'Hidrocarburs (més conegut com a 'cèntim sanitari') i la quantia en la qual s'aplica.

D'aquesta manera, les províncies sense aquest impost tenen els nivells de preus més baixos. Després d'elles, les províncies on aquest gravamen s'aplica en part (casos d'Aragó, Madrid, Extremadura o Astúries) i, finalment, aquelles on el tram autonòmic s'aplica en el seu import màxim (4,8 cèntims per litre, més IVA).

En aquest sentit, OCU considera que la proposta del Govern d'acabar amb les diferències en l'aplicació del tram autonòmic entre comunitats autònomes eliminaria les diferències de preus motivades per aquest factor.

No obstant això, subratlla que suposaria un augment considerable en els preus dels carburants en aquelles comunitats que actualment no ho estan aplicant (fins a gairebé 6 cèntims per litre).

El segon factor, segons l'estudi, està relacionat amb la tipologia de les estacions de servei de la província. Així, com més gran és el percentatge que representen les gasolineres de grans companyies (Repsol, Campsa, Petronor, Cepsa i BP), el seu índex tendeix a ser major. Per contra, aquelles que compten amb més gasolineres 'low cost' desateses, de supermercat o independents, compten amb un índex de preus més baix.

PER PROVÍNCIES.

D'aquesta manera, OCU assenyala que les províncies en les quals és més barat repostar gasolina es troben a València o Badajoz, "per l'escassa presència de grans companyies", així com Lleida, Almeria o Murcia, amb gran nombre de gasolineres independents.

Per contra, entre les més cares figuren Lugo, Orense, Pontevedra i les Illes Balears, que compten amb important presència de gasolineres dels tres principals operadors i, a més, en elles s'aplica el tram autonòmic de l'impost d'hidrocarburs en la seva integritat. Així, juntament amb La Corunya, obtenen els índexs més alts de preus del país.

Pel que fa a les cadenes, OCU assenyala que les estacions de servei que ofereixen el combustible diésel més barat són, en general, les cadenes 'low cost' i de supermercats, entre les quals destaquen Ballenoil, Bon Àrea, GMoil, Simply, I.Leclerc, Eroski o Alcampo.

Per contra, les marques més cares són les que pertanyen a les quals posseeixen refineries a Espanya i més estacions de servei al país (Repsol, Cepsa, BP, Campsa i Petronor), afegeix. Segons OCU, les diferències de preus entre les cadenes més barates i més cares oscil·len entre un 15 i un 20%, segons el tipus de carburant.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías