Actualitat Notícies

La confiança del consumidor repunta al juny

L'indicador de la confiança dels consumidors (ICC) reprèn la via a l'alça al juny després de la caiguda que va registrar al maig, segons publica avui el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

 

Aquest lleuger avanç de l'ICC es deu estrictament a una millor valoració de la situació actual, que va créixer 2 punts (fins als 100,6), mentre que les expectatives han baixat 1,1 punts (fins a 111).

 

L'organisme destaca que l'índex de situació actual va superar al juny el seu màxim històric del passat mes d'abril. La diferència entre la valoració de la situació actual i les expectatives, sempre favorable a aquesta última, se situa prop dels valors més baixos de la sèrie.

 

En relació amb el mes de juny de l'any passat l'avanç és "significatiu", segons el CIS, ja que l'ICC va créixer 9,5 punts, amb un increment superior en termes absoluts per a la valoració de la situació actual (+13,2 punts) , enfront de les expectatives (+5,9).

 

En termes percentuals el perfil de l'evolució registrada és molt similar, ja que l'ICC va créixer un 9% com a resultat d'un augment del 13,1% en la valoració de la situació actual i del 5,3% en les expectatives.

L'ICC es divideix al seu torn en dos índexs, el de situació actual que ha pujat dos punts (fins a 100,6 punts) i ha marcat un màxim històric per la millor percepció respecte a les possibilitats del mercat de treball, i el d'expectatives que ha baixat un punt (fins a 111 punts) respecte al mes anterior.

En termes interanuals, les dades d'expectatives mantenen una evolució a l'alça des de fa un any, sobretot pel que fa a la situació econòmica i laboral del país, ja que les que tenen a veure amb la situació de les llars han romàs gairebé estables.

D'altra banda, al juny s'ha registrat una caiguda mensual de les perspectives d'estalvi i de consum de béns duradors, mentre han crescut lleugerament les expectatives sobre un possible augment dels tipus d'interès i han disminuït els temors a una pujada dels preus .

Segons el sondeig que el CIS fa servir com a base d'aquest indicador, la majoria dels ciutadans (64%) pensa que la situació econòmica actual de la seva llar és igual que fa sis mesos, davant dels que creuen que està pitjor (20,6 %) i els que opinen que ha millorat (15%).

També la majoria reconeix que arriba just a final de mes (43,8%), tot i que un percentatge considerable (34,3%) assegura poder estalviar una mica de diners cada mes, enfront dels que segueixen tenint dificultats per acabar el mes i es veuen obligats a recórrer a les seves estalvis o contraure deutes (17,4%).

Més d'un terç dels enquestats (36,7%) assegura no tenir cap persona desocupada en el seu entorn, mentre que un de cada quatre (24,7%) declara tenir a una o dues persones en atur.

Així mateix, el 37,9% considera que la situació per trobar o millorar el lloc de treball és igual que fa sis mesos, davant del 27,2% que ho veu pitjor i el 32,5% que diu que la situació és millor.

L'enquesta del CIS està feta sobre una mostra de 1.510 entrevistes telefòniques realitzades entre el 15 i el 21 de juny.

© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías