Actualitat Notícies

3 mesures per estalviar energia en els dies de fred

INVERTEIX EN UN BON AÏLLAMENT Al TEU EDIFICI

Què ocorre si et poses uns pantalons dels quals es porten esquinçats? Que a part d'anar a la moda, a l'hivern notaràs més fred. Doncs alguna cosa similar pansa amb els edificis en els quals vivim, ja que ens entra el fred de l'exterior i perdem la calor de l'interior a l'hivern "per anar a la moda": almenys la meitat dels edificis a Espanya manquen de la protecció tèrmica adequada, la qual cosa ens pot fer malgastar fins al 30% de l'energia consumida, segons dades de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), organisme públic dependent del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital (MINETAD).

L'aïllament tèrmic de l'edifici es pot aconseguir de diverses maneres i encara que, evidentment, suposa una despesa, hauríem de veure-ho com una inversió per als propers anys per l'estalvi energètic que anem a aconseguir. A més, aconseguim que l'edifici es revalorice: per vendre o llogar un habitatge han de portar en l'actualitat un certificat que valora de la A (el millor estalvi energètic possible) a la G (la pitjor nota) la seva eficiència energètica. D'aquesta manera, habitatges amb millors notes són més apetecibles perquè estalvien més energia.

Les mesures que es poden fer són molt diverses, i convé estar atents a les ajudes que les diverses institucions locals, autonòmiques i estatals ofereixen per a aquest tipus de reformes. Ara bé, si no volem o podem assumir una alta inversió, les dues mesures més pràctiques i amb una millor relació cost/estalvio segons els experts són la renovació de la caldera per una de menor consum, i la substitució de les finestres per unes amb millor aïllament, com les de doble acristalamiento. Així per exemple, es podria aconseguir que un habitatge mitjà de qualificació G, que suposa un consum d'uns 1.500 euros anuals en energia, passés a la F, estalviant uns 500 euros anuals.

ASSUMEIX CONSELLS SENZILLS PER GASTAR L'IMPRESCINDIBLE

Mentre planifiques el tema de l'aïllament, pots seguir diversos consells fàcils que faran que redueixis també la despesa en energia. Mantenir la calor a casa és clau: per cada grau de més que pugem la calefacció, la despesa augmenta en un 7% segons estimacions del IDAE.

Alguns consells són: estar a casa amb roba calentita, dormir amb un bon edredó, fer el manteniment de la caldera perquè funcioni de forma correcta, no cobrir els radiadors i purgar-los, tancar persianes i cortines abans d'anar a dormir, utilitzar termòstats programables per encendre-ho el temps necessari i imprescindible, tapar les escletxes de les finestres i portes amb rivets, utilitzar catifes, escalfar el llit amb borses d'aigua calenta abans d'anar a dormir, etcètera.

UTILITZA SISTEMES D'ESTALVI ENERGÈTIC

A més d'en calefacció, es poden seguir altres consells per estalviar energia no solament a l'hivern, sinó durant tot l'any: rentar la roba amb programes freds i tendir-la després en comptes d'usar màquina assecadora; utilitzar electrodomèstics d'alta eficiència (el màxim és A+++); canviar la potència elèctrica contractada en la factura i el tipus de tarifa perquè realment s'ajusti al nostre consum; instal·lar bombetes de baix consum (a poder ser llueixes LED i pensant abans en les seves característiques de color i grandària de l'habitació); apagar els aparells en stand-*by que consumeixen energia fins i tot quan no s'usen; cuinar amb olla exprés o amb cassoles tapades; rentar els plats en rentavaixelles en comptes d'a mà; escalfar plats i gots en el microones en comptes d'en paella o cassó, etc.

I com ajuda l'estalvi d'energia al medi ambient? L'extracció, producció i consum energètic, basat en gran part en el petroli i el carbó, suposa un gran impacte en entorns naturals de tot el planeta, i és el gran responsable de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que estan provocant el canvi climàtic. L'esforç mereix la pena.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías