Actualitat Notícies

Banca i consumidors esperen jurisprudència sobre la comissió d'obertura de les hipoteques
Banca i consumidors esperen jurisprudència sobre la comissió d'obertura de les hipoteques

Bancs i consumidors esperen amb interés al fet que el Tribunal Suprem es pronuncie sobre si la comissió d'obertura d'una hipoteca o crèdit és o no abusiva. L'Alt Tribunal haurà d'establir el seu criteri sobre aquest tema després de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del passat 16 de març en el qual va determinar que la comissió d'obertura és abusiva si el banc no dona informació al client sobre ella o si el preu que s'imposa és 'desproporcionat' respecte al préstec.

Des de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), assenyalen a aquest diari que el Suprem establirà el seu nou criteri en la primera sentència en la qual li toque pronunciar-se sobre la comissió d'obertura d'un préstec.

El *TJUE, com acostuma en matèria de clàusules abusives en els contractes financers, va deixar en mans dels jutges nacionals l'anàlisi sobre si les clàusules que s'inclouen van en detriment del consumidor. 'Per a valorar el caràcter clar i comprensible d'una clàusula contractual que estipula el pagament pel prestatari d'una comissió d'obertura, el jutge competent haurà de comprovar, a la vista de tots els elements de fet pertinents, que el prestatari (consumidor) està en condicions d'avaluar les conseqüències econòmiques que es deriven per a ell d'aquesta clàusula, entendre la naturalesa dels serveis proporcionats com a contrapartida de les despeses previstes en ella i verificar que no hi ha solapament entre les diferents despeses previstes en el contracte o entre els serveis que aquests retribueixen', exposava la fallada del qual va ser ponent el magistrat S. *Rodin. Per tant, ara el Suprem haurà de donar als jutges nacionals un criteri a seguir per a analitzar si la comissió d'obertura és o no abusiva.

El TJUE va assenyalar que no es pot descartar que aquesta taxa siga abusiva pel mer fet que no forma part de l'objecte principal del contracte (el préstec), ja que obeeix a un servei de l'entitat.

La banca cobra per aquest servei entre el 0,5% i el 2% de l'import del préstec. Per tant, atés que una hipoteca mitjana a Espanya, segons l'INE, està en els 145.000 euros, el consumidor paga entre 725 euros i 2.900 euros per aquesta comissió.

Des de Asufin destaquen la rellevància que el TJUE plantejara que quan parlem de comissions han de referir-se a un fet provat. És a dir, el banc ha d'acreditar els serveis als quals respon la comissió i que el seu cost no és desproporcionat. 'Per exemple, l'estudi de solvència del client és una cosa a la qual està obligada l'entitat i que va implícit en el pagament d'interessos, és a dir, el preu que es paga pel préstec. I com sosté amb encert el TJUE el consumidor ha de poder comprovar que no hi ha solapament entre les diferents despeses o els serveis que aquests retribueixen', afigen.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías