Actualitat Notícies

Consumidor digital i creixement del consum raonable

En 1997 les compres online eren del 0,1%, avui són el 11%. I cal puntualitzar que la gran transformació en el comerç s'ha produït en els últims 5 anys amb la digitalització del consum. A més, la previsió de creixement per a Espanya està per sobre de la mitjana europea. 

El comerç minorista avui a Espanya inclou a un 10% de la massa salarial, això és 1,8 M de treballadors, acull a 575.000 establiments i genera el 5% del PIB. A destacar el repunt de l'activitat en els últims 3 anys al mateix temps que els indicadors assenyalen que els propers 3 anys seran igualment de creixement. Quin és el repte? Preservar aquests establiments. Si el comerç físic al nostre país creix a un ritme del 3% l'online ho fa a dos dígits, fins i tot en temps de crisis. Ara bé, només el 19% de les empreses espanyoles venen en internet. Amb un escenari en el qual el món exterior i el local té fronteres cada vegada menys nítides, i en el qual el 70% de la població mundial disposa de mòbil, es preveu que el ecommerce en la Unió Europea arribi als 63 B€ i empri a 5 M de persones. 

El futur del comerç minorista pansa per complementar la tenda física amb online, perquè amb una sola d'aquestes opcions estem negant a una part dels consumidors. Fa deu anys ningú podia pensar a comprar electrodomèstics online i avui el canal més utilitzat pels consumidors espanyols per a la compra d'electrodomèstics i tecnologia passa a ser la tenda online amb un 32% d'esments en l'últim Observatori Cetelem .

Com hem canviat...

Un canvi a destacar relacionat amb la implantació de tendes és la ubicació. Si abans de la crisi es potenciaven els centres comercials i els polígons, amb una fórmula discount; la contracció del consum va portar la concentració de companyies i la desaparició d'ensenyes a les quals estàvem acostumats (Idea, Parament de la Llar, Urende). Un llarg recorregut pel desert que ha obligat als quals han sobreviscut a aquesta selecció natural a dedicar les inversions a modernitzar i actualitzar les tendes. A més de seguir l'actualitat diària del retail d'electrodomèstics en Alimarket, es poden ampliar les dades de l'ocorregut consultant nuestroanálisis de l'impacte de la crisi en la Distribució d'Electrodomèstics entre 2010 i 2014. I d'igual forma, l'últim especial de distribució al canal electro d'octubre de 2017 , on ja apuntem que, superada la crisi, ara el canal afronta altres reptes dirigits a estrènyer la seva relació amb el consumidor. Doncs bé, un d'ells és no deixar escapar al consumidor i generar la lleialtat de tornar a l'establiment. Per exemple posant en valor que els aparadors formen part de la vida de la ciutat, i que cal anar al centre de les poblacions. Ho acaba de fer Calbet a Vilanova fa una setmana en traslladar la seva tenda. A més de donar un servei a aquest44% dels consumidors que volen materialitzar les seves compres . El plantejament és que les tendes han de donar més servei i sense cobrar per això, subratllant que la venda és el principi de la relació, i no el final. El consumidor està dies o setmanes buscant informació en internet fins que es decideix a anar a la tenda

Ditmar Vierbunchen, president de Anfel, patronal de fabricants i importadors d'electrodomèstics, va dibuixar recentment en l'esdeveniment dels 20 anys de l'Observatori Cetelem que el sector havia passat de 10 a 5 M de productes anuals, sent avui de 6,6 Mud. Però recalcant que "creiem que a Espanya es poden vendre 8 M d'electrodomèstics a l'any". La tendència en el tipus d'electrodomèstic que es vol comprar és que sigui connectat i eficient energèticament. Per la seva banda, Federico Iglesias, CMO de PC Components, va afirmar que "l'usuari no té temps i cal facilitar-li la compra, invertir per conèixer millor al client sense molestar-li i oferir-li el que li interessa". La seva empresa registra 15 M de sessions al mes, això és una quantitat de dades ingent. "De maig a octubre hem reduït en un 76% el nombre de mails que enviem a nostra BBDD (2,5 M de clients) i hem crescut el 31% a l'octubre de 2017 respecte a octubre de 2016., amb una taxa d'obertura dels mails del 55%. Això volem: donar una comunicació directa i poc invasiva".

Augmentar el consum, a taxes raonables

Juan Rosell, president de CEOE, va recordar la importància del consum privat, que arriba a ser el 60% del PIB nacional, i que va caure 15 punts entre 2008 i 2013, molt per sobre d'ho va caure el propi PIB. Va subratllar que va haver-hi descensos en general en les compres que van ser més alts en els béns duradors i equipament de llar. Mentre que les perspectives pel 2018 són positives amb més ocupació i més consum (+2,5%) , al moment actual cal apostar per la productivitat per afavorir a l'ocupació. Una altra dada que va aportar és que a Espanya el crèdit al consum suposa ja 75.000 M€. En definitiva, un horitzó buidat per al creixement, això sí, per a un major consum a taxes raonables.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías