Actualitat Notícies

Els consumidors europeus centren les seves reclamacions en les signatures tèxtils i les aerolínies

El Senat té previst tramitar en les properes setmanes el Projecte de Llei de Resolució Alternativa de Litigis en matèria de Consum, regulació que busca implantar a Espanya un sistema de reclamacions extrajudicials similar al que ja existeix pràcticament en tota la Unió Europea i a la qual el Congrés dels Diputats ja va donar el seu vistiplau al juliol.

La mesura persegueix millorar la protecció dels consumidors, agilitar els seus canals de denúncia davant les deficiències de béns o serveis facilitats per companyies europeasyevitar que aquests assumptes col·lapsin els jutjats, com ve ocorrent en els últims mesos a Espanya amb els litigis sobre matèria hipotecària, per exemple.
Mentrestant, en la resta d'Europa milers de reclamacions, principalment dirigides contra signatures de roba o calçat i aerolínies, s'han reconduït per la via extrajudicial.

De fet, la Comissió Europea ofereix una pàgina web des de la qual els consumidors que experimentin algun problema amb una compra online poden presentar una reclamació contra la companyia emplenant un senzill formulari que derivarà al particular i a l'empresa a un organisme de resolució de conflictes que sol dictar una resolució en uns 90 dies, estalviant a ambdues parteixes anar a judici.

MÉS INFORMACIÓ

El Congrés ultima una via de reclamació extrajudicial per al consumidor
Els litigis contra la banca per les hipoteques col·lapsen la justícia
Qualsevol resident en la Unió Europea, Noruega, Islàndia o Liechtenstein, té dret a acudir a aquesta via per denunciar a empreses de qualsevol dels citats territoris. Qualsevol, excepte en el cas de les reclamacions dirigides contra empreses d'Espanya i Romania, països que al no haver adoptat encara la directiva comunitària 2013/11/UE, no han regulat degudament els organismes de mediació que exigeix aquesta web. Aquesta situació hauria de canviar a la tardor, quan el citat projecte de llei quedi aprovat definitivament.

Amb tot, malgrat l'escàs desenvolupament que ha tingut fins avui la via extrajudicial a Espanya, i la falta d'opcions com la citada web comunitària, els consumidors espanyols s'han mostrat actius en aquest camp i han presentat ja més de 4.000 reclamacions contra empreses europees (més de la meitat d'elles espanyoles i la resta d'altres regions, especialment britàniques i germanes, amb mig miler en cada cas). La xifra situa als espanyols com els tercers més actius de la UE, solament per darrere d'Alemanya (10.390) i Regne Unit (9.069).

En paral·lel, les empreses espanyoles han rebut més de 3.300 denúncies de consumidors europeus, un miler d'elles de ciutadans estrangers, especialment portuguesos (256), britànics (168) i francesos (166).

Mancant veure què sectors espanyols són els que més reclamacions generen una vegada que la via extrajudicial estigui plenament implantada, en el conjunt de la UE són els articles de vestir (incloent les peces fetes a mesura) i el calçat els que generen un major volum de litigis extrajudicials, en concret, un 10,97% del total.

La xifra supera la de les denúncies rebudes per les companyies de transport aeri, que suposen un 10,21% del total de reclamacions extrajudicials tramitades, segons dades de la Comissió Europea.

A partir d'aquí, les reclamacions dels consumidors europeus es dirigeixen contra articles relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (7,65%); aparells electrònics (5,26%); serveis de telefonia mòbil (4,35%); mobles i accessoris (3,75%); articles d'oci, com a material esportiu o instruments musicals (3,66%); peces de recanvi i accessoris per a vehicles (2,78%); serveis d'internet (2,3%) i electrodomèstics (2,24%).

Pots consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías